Új programmal védené a kormány a generációváltás előtt álló magyar cégeket

2018. november 8. 06:15    
nyomtatás
 
Új program indítását tervezi az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a generációváltás előtt álló magyar vállalkozások nemzeti tulajdonban tartására, azaz az az a cél, hogy megmaradjon ezeknek a cégeknek a hozzáadott értéke és lehetőleg ne kerüljenek többségi külföldi tulajdonba - mondta el a Figyelőnek György László.


Az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a cégek százait érintő, kidolgozás alatt álló programról azt mondta: jövő év közepéig szeretnék elindítani és az a cél, hogy ambiciózus fiatalabb vállalkozókat, illetve már érett, közepes-nagyobb vállalkozásokat bevonjanak, hogy át tudják venni a stafétabotot. Szavai szerint

Azt látjuk, hogy a generációváltással a magyar hozzáadott érték veszélybe került.

Ehelyett viszont azt szeretnék elérni, ha Magyarország mellett elkötelezett magyar vállalkozók, tőketulajdonosok vennék át a szerepet, hogy a magyar hozzáadott érték megmaradjon és lehetőleg növekedni tudjon. A program kapcsán először felmérik, majd csoportokba rendezik a generációváltási kihívással érintett cégek körét, illetve azt is felmérik, hogy kik lehetnek a potenciális vevőjelöltek:
  • Egyrészt említette a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége által indított vállalkozói programot, amelyben a cégek túlélési rátája 90% feletti és szerinte így ők is szóba jöhetnek.
  • Másrészt a magyar tulajdonban lévő közepes, vagy nagy cégek jöhetnek szóba, amelyeknél már megvan a menedzsmentkultúra, meg vannak a szabályozott folyamatok, és így az ő vásárlásukkal, mérethatékonysági okok miatt a vállalati működés akár még hatékonyabbá is tehető.
  • Harmadrészt a mostani harmincasok-negyvenesek-ötvenesek jöhetnek szóba, akik látnak fantáziát az idősebb korosztály által felépített vállalkozásokban befektetői jelleggel.

Az államtitkár úgy látja: "a magyarokban most vállalkozói szellemet kell generálni" és szerinte nem a tőkeszerzés, hanem az lesz nehezebb, hogy hogyan lehet a sok személyfüggő, generációváltás előtt álló vállalkozásnak új tulajdonosi köre. Az átrendeződés kapcsán az állam szerepvállalását is felvetette a banki finanszírozási konstrukciók mellett, illetve azt is, hogy a folyamatot tanácsadással, mentorálással is segíteni szükséges majd.

Elmondása szerint 2019 közepétől folyamatosan működő modellre van szükség azért, mert

ezen keresztül biztosítható a vállalkozások és a hozzáadott érték hazai kézben történő megőrzése és növelése. Nem zárkózunk be, ha külföldiek látnak ezekben a vállalkozásokban fantáziát, de a célunk, hogy ők alapvetően csak kisebbségi tulajdonosként léphessenek be.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium