Lassulás vár az európai gazdaságra, megáll az olasz adósságcsökkenés

2018. november 8. 13:26    
nyomtatás
 
A gazdasági fellendülés tetőpontján már túl van az Európai Unió, fokozatos lassulás vár 2020-ig a térségre, de ezt jelentős lefelé irányuló kockázatok övezik főként a kereskedelmi háború és az amerikai gazdasági lassulás bizonytalanságai miatt - derül ki az Európai Bizottság ma közzétett őszi gazdasági előrejelzéseiből.Ez a fokozatosan lassuló gazdasági növekedési kilátás szinte az összes uniós tagállamra is igaz lesz (ahogy az az alábbi részletesen táblázatunkból is kitűnik), és különösen Magyarországra, amely idén és még jövőre is a negyedik-ötödik legintenzívebb növekedést produkálhatja, de aztán 2020-ra már jókora lassulást vár a Bizottság. A magyar előrejelzésekből külön cikket is írtunk, amely itt olvasható:

2018.11.08 12:24 Az idei növekedés már Brüsszelből is látszik, de aztán behúzzuk a kéziféket

Amint az alábbi táblázat alján is látható: az idei 2,1%-os eurózónás és EU28-as GDP-növekedés jövőre 1,9%-ra, 2020-ra 1,7-1,8%-ra lassulhat, ami jórészt azzal függ össze, hogy:
  • az érett ciklusban lévő amerikai gazdaságot még kicsit "tuningolja" az idei nagy költségvetési élénkítés (adócsökkentés), de aztán jókora lassulás jöhet (de addig még intenzív monetáris szigorításra kerülhet sor)
  • a lassuló amerikai növekedés mellett a folyó fizetési mérleg egyenlege tovább romolhat, ami így akár még tüzelheti is a kereskedelmi háborús konfliktusokat Donald Trump amerikai és Xi-Jin Ping kínai elnök között, ami a kínai növekedést még tovább lassíthatja
  • 2017-ben sorozatban már a hatodik egymást követő évben nőtt az eurózóna és egyébként is tíz éve a leggyorsabb növekedést produkálta (2,4%), így a fellendülés lassulhat, de ezzel párhuzamosan a munkanélküliségi ráta még fokozatosan tovább mérséklődhet, ami segítheti a lakossági fogyasztást is
  • az infláció felpörgésétől nem tart a Bizottság a több tagállamban gyors béremelkedések, feszessé vált munkaerőpiac mellett sem, jövőre 1,8%-os, 2020-ban 1,6%-os átlagos inflációs rátára számít az EKB szempontjából releváns eurózónás térségben.

Lassulás vár az európai gazdaságra, megáll az olasz adósságcsökkenés
Klikk a képre!


Jó hír mindezek mellett, hogy mindhárom előrejelzési évre (most először 2020-ra is adtak előrejelzést) minden tagállamban GDP-növekedés várható és amint látható: a leggyorsabb ezek közül az íreknél, máltaiaknál, szlovéneknél, szlovákoknál, magyaroknál, lengyeleknél, bolgároknál és románoknál várható az egyes években.

Lassulás vár az európai gazdaságra, megáll az olasz adósságcsökkenés


Amennyiben az idei évre várt 4,3%-os magyar GDP-növekedést európai rangsorba helyezzük, láthatjuk, hogy a szlovénekkel együtt a negyedik leggyorsabb ráta ez. Jövőre mindkét országban 1-1%-pontos lassulást vár a Bizottság, majd Magyarországon 2020-ra még további érdemi lassulást. Figyelemre méltó, hogy idén az összes tagállam közül az olaszok növekedhetnek a leglassabban (1,1%), igaz a Bizottság várakozásai szerint a következő években ez kissé gyorsulhat (1,2% és 1,3%).

Lassulás vár az európai gazdaságra, megáll az olasz adósságcsökkenés


A némileg élénkülő olasz GDP-növekedés szorosan összefügg a Bizottság által is várt jókora költségvetési élénkítéssel, hiszen az idei 1,9%-os GDP-arányos deficit jövőre 2,9%-ra ugorhat (a római kormány hivatalosan csak 2,4%-ot tervez), majd 2020-ban a 3%-os plafon fölé, 3,1%-ra (a római terv 2,1%).

Emiatt jelentős az esélye annak, hogy a testület akár rövid távon is elindítja Olaszországgal szemben a túlzott deficit eljárást.


Emellett az is lényeges, hogy a jókora fiskális élénkítés és az alig gyorsuló GDP-növekedés miatt a Bizottság arra számít, hogy a GDP-arányos olasz adósságráta 131% körül beragadhat. Közben egyébként az eurózóna átlagos GDP-arányos költségvetési hiánya az idei 0,6%-ról 0,8%-ra, majd 0,7%-ra nőhet, de az adósságráta 2020-ra 82,8%-ra mérséklődhet.

Figyelmeztető egyébként és a társadalmi feszültségek fent maradására utal, hogy a viszonylag lassú GDP-növekedés mellett az olasz munkanélküliségi ráta sem fog intenzíven tovább csökkenni: a Bizottság előrejelzései szerint az idei 10,7%-ról 2020-ra mindössze 10%-ra ereszkedik.

Lassulás vár az európai gazdaságra, megáll az olasz adósságcsökkenés
Klikk a képre!


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium