Előfizetői tartalom

Látszólag csalódást keltő adatok jöttek Amerikából

Portfolio
A várt 310 ezer helyett "csak" 261 ezer új nem-mezőgazdasági munkahely jött létre októberben az Egyesült Államokban, de lényeges, hogy a megelőző két hónap adatát jelentősen felfelé módosították. A hurrikánok által sújtott szeptemberben az adatot 33 ezer fős csökkenésről 18 ezer fős emelkedésre változtatták, illetve az augusztusi adatot 169 ezer főről 208 ezer főre növelték. Októberben a munkanélküliségi ráta a várt 4,2%-on stagnálás helyett 4,1%-ra csökkent, de közben a Fed számára szintén lényeges aktivitási ráta 63,1%-ról 62,7%-ra süllyedt.

Első reakcióként a dollár esni kezdett a vezető devizákkal szemben, ami az első ránézésre gyengébbnek tűnő munkapiaci adatok mellett azzal is összefügghet, hogy a heti átlagos órabérek októberben stagnáltak, noha a piaci konszenzus 0,2%-os emelkedést vetített előre. Szeptemberben még havi alapon 0,5%-os volt az emelkedés, tehát lényeges lendületvesztés történt a bérdinamikában....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés