Lesújtó jelentés szivárgott ki a közmunkáról

2018. szeptember 14. 09:51  english version   
nyomtatás
 
Alacsony hatékonysággal sikerül a közfoglalkoztatottakat átterelni az elsődleges munkaerőpiacra a Népszava által megszerzett belügyminisztériumi anyag szerint.


Az állami apparátus 100-ból 89 közmunkást nem tudott piaci álláshoz juttatni - derült ki a Népszava birtokába került belügyi felmérésből. A Belügyminisztérium (BM) egy nemrég készült, belső elemzése szerint júniusban a közvetítési kísérletek mindössze 3,3 százaléka volt sikeres, majdnem 89 százaléka kudarccal végződött, mintegy 8 százalék eredményét pedig nem tudták rögzíteni. Alkalmi munkára - mostani nevén egyszerűsített foglalkoztatásra - pedig az egész országban összesen 8 embert tudtak elhelyezni.

Ugyanakkor tavaly már a közmunkából kilépők 18 százaléka dolgozott piaci munkahelyen hat hónap elteltével, vagyis 15 százalék körül van azok aránya, akiket felszívott a betanított munkára épülő cégek világa.

Az anyagban az olvasható, hogy a júniusban nyilvántartott közmunkások 80,6 százaléka az előző három évből legalább egyet már közfoglalkoztatottként töltött el.
A belügyi tárca szakemberei a kormány számára készített összefoglalóban kimondják, hogy a tavaly márciusban hozott intézkedések nem hoztak eredményt:

A közfoglalkoztatottak és a még ilyen munkához sem jutó álláskeresők elsődleges munkaerőpiaci elhelyezkedési esélyei - közvetítés hiányában - nem javultak,


miközben "nagy számban maradtak jövedelmet biztosító közmunka nélkül az álláskeresők".

Mindezek ellenére a KSH adatai szerint a közfoglalkoztatottak száma szépen lassan csökken, és miután a munkanélküliségi ráta nem nő, így minden bizonnyal nagy számban vannak, akik megtalálják a helyüket az elsődleges munkaerőpiacon.

Lesújtó jelentés szivárgott ki a közmunkáról


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium