Előfizetői tartalom

Lohmus : bankunió nélkül jöhet a balkanizálódás

Portfolio
A világháborúk utáni válságoktól jelentősen különbözik a mostani krízis, mondta Peter Lohmus, az Európai Bizottság gazdasági tanácsadója a Portfolio.hu Budapest Economic Forum konferenciáján tartott előadásában. A magyar származású szakértő elmondta, hogy a válság előtti fellendülés szokatlanul hosszú volt, elhúzódó hitelezési folyamattal és eszközár-emelkedéssel járt, a pénzügyi piacok mélyebb problémáival párosult, emiatt pedig a gazdaságok folyamatos kibocsátási veszteségeket szenvedtek el, illetve a kilábalás is nagyon lassúnak látszik. A mérlegalkalmazkodással járó recesszió sajátossága, hogy az erőforrások gyenge allokációjával jár, elhúzódó adósságleépítést igényel a magán és az állami szektorban, valamint a pénzügyi szektor közvetítő funkciója sérült.

A múltbeli folyamatok rövid összefoglalása után Peter Lohmus a közelmúltra tért át és azt hangsúlyozta: nagyon sok előrelépés volt az eurózóna válságkezelésében, hiszen a pénzügyi stabilitási mechanizmusok létrehozásától mostanára már odáig jutottunk, hogy a bankunió előkészületeiről beszélünk. Az Európai Bizottság gazdasági tanácsadója, aki a görög mentőprogram...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés