Előfizetői tartalom

Macedónia névváltoztatására szavaztak az emberek az érvénytelen népszavazáson

MTI
|
Portfolio
Bár a vasárnapi népszavazáson az emberek 91,5%-a szavazott Macedónia nevének Észak-Macedóniára történő megváltoztatására az euróatlanti integráció érdekében, de a jogosultaknak csak a 36,9%-a voksolt, így érvénytelen lett a népszavazás. Ez az ellenzék és az államfő által is szorgalmazott bojkottal is összefügg, illetve azzal, hogy a választási névjegyzéket már évek óta nem frissítették, így sok olyan név is benne van, aki már elvándorolt az országból. Mivel nem volt ügydöntő a népszavazás, várhatóan a parlament nekikezd a görög-macedón megállapodás nyomán az alkotmánymódosításnak, de annak átviteléhez nincs meg a kormánynak a szükséges kétharmados támogatás, így a helyzet akár előrehozott választások felé is sodródhat.

A macedón választási bizottság közel 100%-os feldolgozottságú adatai szerint 661 ezren adták le szavazatukat arra a kérdésre, hogy támogatja-e Macedónia EU- és NATO-tagságát azáltal, hogy elfogadja a Macedónia és Görögország között megkötött egyezményt.Ez bár alacsony, az 50%-os érvényességi küszöbtől jócskán elmaradó 36,9%-os részvételi arányt jelent, de az igenek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés