Magához tért, de nem száguldott a magyar ipar

2018. február 13. 09:00  english version   
nyomtatás
 
Decemberben az ipari termelés volumene 1,2%-kal nőtt az előző hónaphoz képest. Az ipar az erős első fél év után a második fél évben összességében magas termelési szinten stagnálgatott. A rendelési mutatók alakulása továbbra is érthetetlen.


Tavaly az éves átlagos ipari növekedés 4,8%-os volt (vagyis 2017-ben ennyivel haladta meg a termelési volumen a 2016-os szintet), elsősorban annak köszönhetően, hogy az év első fele erős növekedést hozott, majd a második fél évben ezt a szintet nagyjából tudta tartani a szektor. Ez jobb eredmény, mint a 2016-os stagnálás közeli helyzet, de a 2014-2015-ös konjunktúrától érezhetően elmarad.

Magához tért, de nem száguldott a magyar ipar


Az ipari termelés kilátásait illetően meglehetősen ellentmondásos információkat vehetünk számba, ráadásul ezek egy része az utóbbi időben érezhetően elvesztette előrejelző szerepét. Így például az ipar messze nem száguld úgy, ahogyan azt a beszerzési menedzser index felmérésében nyilatkozó vállalatok hiperoptimizmusából kitűnik, de a helyzet egyáltalán nem olyan vészjósló, ahogyan azt az egyre apadó rendelésállományi mutató sugallja.

A decemberi rendelési mutatók sem mutatják az erős konjunktúrát. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,6%-kal kisebb volt 2016 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 1,9%-kal nőttek, ugyanakkor az új exportrendelések 2,9%-kal visszaestek. Az összes rendelésállomány 10,8%-kal elmaradt a 2016. decemberitől.

Magához tért, de nem száguldott a magyar ipar

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium