Előfizetői tartalom

Magyarország most tart ott, ahol Ausztria a rendszerváltáskor

Portfolio
A magyar gazdaság nem igazán tudott felzárkózni a fejlett nyugat-európai országokhoz az elmúlt évtizedekben a Társadalmi Riport 2018-ban megjelent tanulmány szerint. Habár a bruttó nemzeti jövedelme (GNI) érdemben nőtt, ez elmaradt a régiós országokban tapasztalható bővüléstől. A várható élettartam emelkedett, de továbbra is 6-7 évvel alacsonyabb a nyugat országokénál, miközben lemaradásban vagyunk a felsőfokú oktatásba beiratkozottak arányát tekintve. A különböző mutatókat vizsgálva Magyarország nagyjából most tarthat ott, ahol Ausztria tartott 20-25 évvel ezelőtt, de jó hír, hogy Portugáliát belátható időn belül utolérhetjük. Ehhez persze tartanunk kell az elmúlt pár év ütemét.

Lassú gazdasági növekedésA nyugat-európai országokhoz képest a keletiek gyorsabban fejlődtek az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelmet (GNI) tekintve az elmúlt közel 25 évben, azonban Magyarország lassabban nőtt a keletiekhez képest - derült ki Kolosi Tamás és Szivós Péter "Európa messze van?" című tanulmányából, amely közelebbről vizsgálta Ausztriát, Portugáliát...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés