Magyarországon tárgyal az amerikai külügyminiszter, íme a fontosabb részletek

2019. február 11. 18:33    
nyomtatás
 
Magyarországon tárgyal Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter, sikerült megállapodni új, amerikai fegyverek beszerzéséről, melynek részleteit Szijjártó Péter a jövő héten ismerteti a parlament előtt - írja a Reuters. Pompeo figyelmeztetett a Huawei állítólagos biztonsági kockázatai miatt és megérte Magyarországot, hogy támogassa Ukrajna "függetlenségi törekvéseit" is.


Megnehezíti az Egyesült Államokkal való együttműködést az, ha egy szövetséges ország Huawei-eszközöket használ - fogalmazott Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter látogatása során.

Amerika attól fél, hogy Kína a Huaweien keresztül kémkedik a régióban és elmondta, hogy tart attól, hogy az Egyesült Államok alacsony régiós aktivitása miatt az oroszok és kínaiak befolyása megnövekedett Közép-Európában.

Pompeo ezen kívül arra kérte Magyarországot, hogy támogassa Ukrajna "függetlenségi törekvéseit". Hozzátette: nem fogja az Egyesült Államok engedni, hogy "Putyin elnök éket üssön a NATO és barátai közé."

A külügyminiszter bejelentette: Magyarország új védelmi eszközöket fog vásárolni az Egyesült Államoktól. Az erről szóló megállapodást Szijjártó Péter állítólag a jövő héten ismerteti majd a parlamentben.

Mike Pompeo Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel is tárgyalt és találkozott civil szervezetek képviselőivel is.

Az MTI röviden ír Szijjártó Péter kommentárjáról, aki szerint "elkezdték újraépíteni a magyar-amerikai kapcsolatrendszer harmadik pillérét, a politikai kapcsolatokat." A védelmi megállapodásról csak annyit mondott, hogy "a két ország védelmi együttműködési kereteit rögzítő megállapodást 1997-ben kötötték, azóta megváltoztak a biztonsági kihívások, ezért modernizálni kell az egyezményt. A tárgyalásokat lezárták és a megállapodás szövegét a jövő héten az Országgyűlés honvédelmi bizottsága elé terjesztik - jelentette be a külügyminiszter."

Az MTI még a következő részleteket említette:
  • Az amerikai külügyminiszter egy magyar középiskolásoknak szóló ösztöndíjprogramot is bejelentett, de a korrupció elleni harc támogatásáról is szólt.
  • Hozzátette: szeretnék megerősíteni a rendészeti együttműködést. Mike Pompeo mentor- és tréningprogramok létrehozásának szándékáról is szólt.
  • A külügyminiszter a magyar gázbeszerzés diverzifikálását érintő kérdésre azt mondta: az nemzetbiztonsági kérdés.
  • Minden európai ország célja az alternatív energiaforrások biztosítása - közölte.


További részletek hamarosan...

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium