Már az IMF is hisz a magyar kormány növekedési álmában

2018. április 17. 15:00  english version   
nyomtatás
 
Érdemben javította az idei magyar növekedésre vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF), így lassan már a nemzetközi szervezet is elhiszi, hogy az idén is 4% körül bővülhet a gazdaság. Jövőre viszont kicsit behúzhatjuk a féket, de aggodalomra akkor sem lesz sok okunk.


Kedden jelent meg az IMF friss World Economic Outlook (WEO) kiadványa, melyben a magyar gazdaságra adott előrejelzéseit is frissítette a szervezet. A friss prognózis szerint az idén 3,8%-os növekedés jöhet a tavalyi 4% után, vagyis nem lassulunk jelentősen. Tavaly októberben még 3,4%-os növekedést vártak 2018-ra, vagyis onnan érezhetően felfelé módosították a becslést. Mindez azért érdekes, mert a kormány azt kommunikálja, hogy maradhat 4% közelében a növekedés, a jelek szerint ezt az IMF szakértői is reálisnak látják. A Valutaalap közgazdászai szerint 2019-ben 3%-ra lassulhat a magyar gazdaság bővülési üteme, vagyis talán a korábban vártnál lassabban húzzuk majd be a féket.

Már az IMF is hisz a magyar kormány növekedési álmában


A növekedés felfelé módosítása mellett az inflációs várakozását visszafogta a Valutaalap, az idei évre 2,5%-os pénzromlási ütemet várnak az októberben előre jelzett 3,2%-kal szemben. Vagyis az IMF úgy véli, hogy az idei átlagos éves inflációs ütem nem éri majd el az MNB 3%-os célját. Jövőre viszont 3,3%-ra kúszhat fel a drágulási ütem, de még az is elmarad a tolerancia sáv 4%-os felső szélétől. Ugyanakkor az éves átlag mellett várhatóan 2019 második felében már az MNB tolerancia sávjának felső határán lesz majd a havi inflációs adat.

A fizetési mérlegünkkel kapcsolatban lényegesen pesszimistább lett az IMF, a korábbi 4,2 százalékos várakozással szemben már csak 2,5%-os szufficitet várnak az idei évre, vagyis a GDP-arányában korábban 4-5 százalékos többlet a felére olvadhat. Jövőre ez nagyjából stagnálhat, a nemzeti össztermék 2,4%-a lehet a fizetési mérleg egyenlege.

A magyar munkanélküliséggel kapcsolatban tavaly októberben még 4,3 százalékot előrejelzés jelent meg a Valutaalaptól 2018-ra, azóta viszont jelentősen ez alá, 3,8%-ra esett a munkanélküliek aránya. Ezt most lekövette az IMF, a friss előrejelzésük szerint a jelenlegi szinten marad majd az év végéig a ráta, majd 2019-ben tovább csökkenhet 3,5%-ra.

Összességében Magyarország szempontjából pozitív, hogy az IMF érezhetően felfelé módosította 2018-as növekedési előrejelzését, hiszen a jelek szerint a szervezet is hisz abban, hogy fenntartható a 4% közeli bővülés idén is. Az viszont kedvezőtlen, hogy a fizetési mérlegünk többlete a korábban vártnál gyorsabban olvadhat el, ez elsősorban a forint árfolyamára lehet hatással, hiszen a magyar deviza egyik mankója a fizetési mérleg szufficitje volt az utóbbi években.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium