Matolcsy marad az MNB élén? - Mutatjuk, mire tippel a piac

2019. január 11. 14:57  english version   
nyomtatás
 
"Semmilyen meglepetés nem várható" Matolcsy György jegybankelnök újrajelölése témájában, hangsúlyozta kétszer is a csütörtöki sajtótájékoztatón Orbán Viktor kormányfő. A nem igazán egyértelmű kijelentés alapján a Portfolio villám felmérésében részt vett piaci elemzők többsége arra tippelt, hogy az eddigi elnök folytatja tovább 2019. március elejétől a jegybank élén.


A csütörtöki sajtótájékoztatón kétszer is rákérdeztek Orbán Viktor kormányfőnél arra, hogy Matolcsy Györgyöt jelöl-e (újra) a Magyar Nemzeti Bank élére a március elején lejáró hatéves mandátuma után, de a kormányfő talányosan mindkétszer azt mondta: "semmilyen meglepetés nem várható". Amint megjegyeztük: ezek alapján mi azt valószínűsítjük, hogy a kérdés még nem dőlt el, de az alapforgatókönyv (amit csak Orbán Viktor ismerhet pontosan) az, hogy a jegybankelnök marad az MNB élén március után is. Ezzel együtt azonban úgy döntöttünk, hogy egy villám felmérést is készítünk piaci szakértők körében arról, hogy ők hogyan értették a miniszterelnök kijelentését.

Amint az alábbi táblázatban látható: a megkérdezettek négy lehetőség közül választhattak.

Hatan küldték vissza a választ, közülük pedig négyen úgy értették a kormányfő szavait, hogy Matolcsy György marad a jegybank élén, két másik szakértő pedig úgy, hogy bár eldőlt már a kérdés, de nem akarta még a tegnapi eseményen bejelenteni ezt a kormányfő.


Lehetőséget adtunk a szakértőknek arra, hogy anonim módon is szerepelhessenek a felmérésben és ketten éltek is vele.

Matolcsy marad az MNB élén? - Mutatjuk, mire tippel a piac


Virovácz Péter, az ING Bank elemzője a negyedik válaszlehetőséget jelölte meg a felmérésben és ennek kapcsán így fogalmazott:

Kevesebb, mint két hónappal a mandátum lejárta előtt már biztosan kell, hogy legyen jelölt. Meglátásom szerint ez egy egyszerű, de mégis nagyszerű kommunikációs trükk, amibe valóban bármit bele lehet olvasni. Ha akarom, úgy értelmezem, hogy marad Matolcsy: jó munkát végzett, elégedettek vele, nincs ok a váltásra, vagyis nem lesz meglepetés. Persze azt is tudjuk, hogy Matolcsy már lobbizott, hogy szeretné elhagyni a jegybankot és visszatérne a miniszteri munkához, ráadásul egy szigorítási ciklussal nem lenne komfortos. Nem gondolom, hogy a miniszterelnöknek érdeke egy olyan embert elnökként megtartani, aki nem szívesen végzi a munkáját. Vagyis nem lesz meglepetés, a mandátum lejár, soha nem újrázott még senki, vagyis jön egy új elnök. Mindenesetre én azt gondolom, hogy legalább február közepéig várnunk kell, de nem lennék meglepve, ha megint az utolsó pillanatban érkezne csak a bejelentés.

Virovácz is utalt rá, hogy Matolcsy újrajelölése mellett fontos érv lehet, hogy eredményes volt a hatéves elnöki ciklusa, hiszen a 3%-os középtávú inflációs cél körül (alatt) sikerült tartani Magyarországon az inflációt, miközben több kreatív lépéssel jelentős monetáris stimulust juttatott a gazdaságba a jegybank.

Matolcsy marad az MNB élén? - Mutatjuk, mire tippel a piac


Mostanában már a világ egyik leginkább laza monetáris politikát fenntartó jegybankjaként emlegetik az MNB-t, miközben az infláció az utóbbi hónapokban már a cél felett járt. Az idén is lendületes gazdasági növekedés, illetve bérnövekedés mentén az újabb elnöki terminusban már szigorításra kényszerülhet Matolcsy vezetése alatt az MNB. A fokozatos szigorítás felé vezető út idei megkezdésére számít a piac és részben éppen ez lehet az egyik érv amögött, hogy Matolcsy helyett inkább más kerüljön a jegybank élére.

Összességében tehát a piac többsége az eddigi jelzés alapján arra számít, hogy Matolcsy György folytatja tovább a jegybank élén.

Matolcsy marad az MNB élén? - Mutatjuk, mire tippel a piac


Címlapkép forrása: MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium