Még az ág is húzza Venezuelát

MTI
2019. március 14. 07:04    
nyomtatás
 
Felrobbant legalább két olajtartály Venezuelában, az Orinoco olajmezőn, a Petróleos de Venezuela (PDVSA) állami társaság egyik létesítményében - jelentették be a hatóságok helyi idő szerint még szerdán.


Az ország olajipari minisztere a Twitteren az ilynekor szokásos álláspontját írta le, miszerint szabotázs történt, "támadás érte az olajraktárt", és közvetlenül Marco Rubio amerikai szenátort, és Juan Guaidót, a venezuelai ellenzék vezetőjét tette felelőssé a "terrorista támadásért". Mint közölte, a robbanások befolyással lesznek az olajtermelésre is.

Manuel Quevedo miniszter azt nem közölte, hogy mekkora a kár. A létesítménynek helyt adó Anzoátegui tartományból származó José Brito parlamenti képviselő tudomása szerint eddig három tartály robbant fel, és mozgósították a mentő alakulatokat mert további robbanások veszélye is fennáll.

Az Orinoco olajmezőn található a világ legnagyobb ismert kőolajkészlete. Venezuelában 2012-ben ugyanilyen ipari baleset történt, amelyben 42-en életüket vesztették, és több százan megsérültek.

Eközben továbbra is áramellátási problémákkal küszködik az ország, ami halálos áldozatokat követel. Legalább húsz, krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg halt meg venezuelai kórházakban, mivel az országot sújtó áramszünet miatt nem tudták rajtuk elvégezni a hemodialízist - közölte szerdán az El Nacional nevű venezuelai napilap a Codevida venezuelai civil szervezet adataira hivatkozva.

A dél-amerikai ország nagy részében a múlt csütörtök óta nincsen áram, mivel meghibásodott a világ legnagyobb vízerőművei közé tartozó Guri-gát. Jorge Rodríguez venezuelai tájékoztatási miniszter kedden viszont azt állította, hogy szinte teljes egészében helyreállították az áramszolgáltatást az országban.

A hivatalban lévő venezuelai elnök, Nicolás Maduro azzal vádolja az Egyesült Államokat és a támogatását élvező venezuelai ellenzéket, hogy kibertámadást hajtott végre az áramszolgáltatási rendszer ellen. Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető és Washington viszont az évek óta rosszul folytatott gazdálkodást és a korrupciót teszik felelőssé az elektromos infrastruktúra összeomlásáért.

A latin-amerikai ország ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott parlamentje hétfőn szükségállapotot hirdetett az országot több napja sújtó áramkimaradások miatt, s tette ezt a nemzetgyűlés vezetője, az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Guaidó kérésére.

A nemzetgyűlés ugyanakkor nem rendelkezik a szükséges jogkörrel ahhoz, hogy érvényesítse a szükségállapotot addig, amíg Maduro a helyén van. Bár Guaidót az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven - köztük számos európai és latin-amerikai - ország ismerte el ideiglenes elnöknek, az országban jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is Maduro mellett áll.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium