Meghatotta a Fedet Trump adócsökkentése

2018. január 3. 20:19    
nyomtatás
 
Megjelent a Fed legutóbbi, decemberi kamatdöntő ülésének a jegyzőkönyve. Kiderült: a jegybankárok igencsak odafigyeltek a Trump-adminisztráció által véghez vitt adócsökkentésekre. Idén három kamatemelés jöhet Amerikában, bár ezzel paradox módon szinte senki sem lenne kibékülve a Fednél.


A jegyzőkönyv
  • igen erős hangsúlyt fektet a kedvező gazdasági folyamatokra, amelyek hozzájárultak, hogy irányadó kamatát a jegybank 1,25%-ról 1,50%-ra emelje,
  • ilyen többek között a 4,1%-ra csökkenő munkanélküliség, a bérek emelkedése és ezek nyomán a fogyasztás várható erőteljes növekedése,
  • azt mutatja, hogy a Fed többek között a szövetségi társasági és személyi adócsökkentések hatására emelte meg a reál GDP növekedésére vonatkozó prognózisát a következő évekre, így például a 2018-as előrejelzése 2,1%-ról 2,5%-ra módosult,
  • a kedvező gazdasági hatásokat azonban tompíthatja, ha a cégek elsősorban részvényvisszavásárlásokra és osztalékemelésekre költik az adómegtakarításukat,
  • továbbá aggasztja a jegybankárok egy részét, hogy az infláció hosszabb távon maradhat a jegybanki célszint alatt, mint eddig várták.

A jegyzőkönyv szerint idén három kamatemelésre lehet szükség az USA-ban, miközben ennek szükségességével alig értenek egyet a jegybankárok. A magyarázat annyi, hogy közel ugyanannyian tartják a három kamatemelést túl agresszívnak, mint ahányan túl lagymatagnak. Előbbiek szerint nincs messze az a pont, amikor a kamatszint már semlegessé (nem kifejezetten növekedéstámogatóvá) válik, utóbbiak viszont a pénzügyi stabilitást féltik a továbbra is alacsony kamatszint miatt.

Az idei évre a piac jó része által is várt három kamatemelés egy olyan kompromisszumos megoldásnak tűnik most, amelyet szinte senki sem támogat a Fed döntéshozói közül.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium