Meghátrált egy kicsit Trump, ugranak a részvénypiacok!

2019. augusztus 13. 15:47    
nyomtatás
 
Bizonyos termékköröket lehúznak a szeptember elsején 10%-ra emelendő kínai importvám listájáról, más termékeknél pedig december 15-ig elhalasztják a döntést - derült ki ma az amerikai és kínai kereskedelmi tárgyalók telefonbeszélgetése alapján. Úgy tűnik, hogy cserébe a kínaiak beígérték Trumpnak, hogy hajlandók mezőgazdasági termékeket venni Amerikától, ez pedig jól jöhet Trump egyik szavazóbázisának a jövő évi elnökválasztásokon. Az eddig fokozottan borús részvénypiaci hangulat egy csapásra megváltozott, hirtelen szárnyalni kezdett minden.


Ma magyar idő szerint délután telefonon egyeztetett egymással az amerikai kereskedelmi főtárgyaló és pénzügyminiszter, illetve a kínai miniszterelnök-helyettes és a nagy hírügynökségek egybehangzó értesülései szerint arról állapodtak meg, hogy 2 hetente fognak egyeztetni egymással, de addig is eldőlt, hogy az amerikai fél egy kicsit visszavesz a keménységéből, hiszen:
  • A Donald Trump amerikai elnök által minap bejelentett, a fennmaradó összes kínai importtermékre szeptember elsejétől kivetni tervezett 10%-os vám alól kivesznek bizonyos termékeket (egészségügyi, biztonsági, nemzetbiztonsági és egyéb okokra hivatkozva)
  • A Kínából behozott (de jelentős amerikai komponenssel összerakott) számítógépekre, videójáték konzolokra, bizonyos játékokra, monitorokra és bizonyos lábbelikre, ruhákra vonatkozó 10%-os vám nem most szeptember elsején, hanem csak december 15-én fog hatályba lépni.

A jelek afelé mutatnak, hogy a két fél között nagyon eldurvult kereskedelmi háborúban az amerikai gazdaságra is visszaütő hatások miatt visszalépett kicsit az amerikai fél, azaz nem a teljes fennmaradó kínai importra lesz érvényes szeptembertől a 10%-os vám. Jelenleg nem tudjuk, hogy cserébe a háttérben a kínaiak mit ajánlottak, de valószínűleg azt, hogy mégiscsak vesznek amerikai agrártermékeket.Erre utal ugyanis Trump délutáni Twitter-bejegyzése, miszerint eddig nem tartották a szavukat a kínaiak, de most hátha megváltozik ez és mégis vesznek majd agrártermékeket, ami jól jöhet Trump egyik fontos szavazóbázisának.

Mivel az utóbbi két hétben a Trump által nagyon figyelt vezető amerikai részvényindexek is sokat estek, az enyhülés első jeleire érthetően azonnal heves erősödéssel reagálnak az indexek (a befektetők tömegesen zárják a korábbi short pozíciókat és új vételi pozíciókat nyitnak).

2019.08.13 15:57 400 pontos pluszban a Dow

Meghátrált egy kicsit Trump, ugranak a részvénypiacok!


Mivel a kereskedelmi háború enyhülése valamelyest jót tesz számos amerikai cégnek és szektornak, így a Fedtől várt kamatvágások is talán kevésbé lesznek agresszívek, és ezen várakozás miatt a dollár is erősödni kezdett az euróval szemben 1,1210-ről 1,1180-ig.

Meghátrált egy kicsit Trump, ugranak a részvénypiacok!


A hirtelen javuló globális kockázati étvágy, illetve a kereskedelmi háború enyhülése mellett a forint is öthetes csúcsra ugrott az euróval szemben 324-ről 323,4-ig.

Meghátrált egy kicsit Trump, ugranak a részvénypiacok!


Címlapkép forrása: Cheriss May/NurPhoto via Getty Images

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium