Előfizetői tartalom

Meglett az év végi pénzszórás hatása, nagyot estek a kormány tartalékai

Portfolio
Decemberben 786,1 milliárd forinttal esett vissza a központi kormányzat jegybanknál elhelyezett betéteinek állománya - derül ki az MNB csütörtökön megjelent friss statisztikájából. Utoljára egy évvel korábban volt alacsonyabb a kormányzati tartalékok összege, vagyis az év végén szokás szerint a korábban felhalmozott készpénzállományt építette le a kormányzat, ami a költségvetési hiányon is megmutatkozott.

Decemberben nőtt a bankrendszer forintlikviditása, ami elsősorban a hitelintézeti egynapos betétek átlagállományának növekedésében tükröződik. A forgalomban lévő készpénz átlagállománya részben az év végére jellemző szezonalitás következtében tovább emelkedett. A külföldi követelések átlagos és hó végi állománya egyaránt csökkenést mutatott decemberben. Az...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés