Előfizetői tartalom

Megmenekült a forint - Visszavonulót fújtak a spekulánsok

Portfolio
Április óta jelentősen élénkült a külföldi befektetők forint elleni (a forint gyengülésére irányuló) spekulációja, az elmúlt hetekben azonban kisebb fordulat bontakozott ki a devizapiacokon. A hazai fizetőeszköz megítélése nagyjából szeptember közepe óta folyamatosan javul a külföldi befektetők körében, amit a forint melletti (az árfolyam erősödésére játszó) spekuláció élénkülése is jól mutat. A Magyar Nemzeti Bank által közzétett ábrán látszik, hogy a forint szeptember eleje óta látott erősödése összhangban volt a spekulatív piaci szereplők magatartásának változásával: egyelőre úgy tűnik, visszavonulót fújtak a forint ellen spekulálók, vagy legalábbis a háttérbe húzódtak.

Idén áprilisban a befektetői kockázatkerülési magatartás erősödése jelentős tőkekivonást indított el a feltörekvő piacok irányából, emiatt pedig általános gyengülést láthattunk a feltörekvő piaci devizáknál. Bár nem a forintot viselte meg leginkább ez a globális trend, a hazai fizetőeszköz sem maradt érintetlenül. Áprilistól kezdve gyorsan nőni kezdett a forint...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés