FONTOS A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán
 
Előfizetői tartalom

Mégsem értek utol minket a románok

Portfolio
Egy főre jutó GDP tekintetében tavaly a románok utolérték a horvátokat, a lakossági fogyasztásból levezetett életszínvonal-mutató alapján pedig beérték a magyarokat - írtuk nyáron, az Eurostat előzetes adatai alapján. A helyzet a ma megjelent felülvizsgált adatok szerint egy kicsit más: a román számokat kissé lefelé korrigálták, így gazdasági fejlettségük még nem érte el horvátot, illetve az életszínvonal is kissé elmarad a magyartól. Igaz, az idei gazdasági folyamatokat figyelve nem kizárt, hogy jövőre már újra a román előrelépésről számolhatunk be.

Tavaly látványosan elakadt a kelet-közép-európai országok felzárkózása. Az uniós források ideiglenes elapadása visszavetette a növekedést, így az egy főre jutó (vásárlóerő-paritáson számolt) GDP nem, vagy csak alig közeledett az uniós átlaghoz. Valójában már a megelőző években is lanyhult a felzárkózás üteme, amit pedig vélhetően az magyaráz, hogy az Európai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés