Megszólalt a Suzuki a szakszervezeti vezető váratlan kirúgása után

MTI, Portfolio
2019. február 12. 08:37    
nyomtatás
 
A Magyar Suzuki Zrt. az újonnan kinevezett szakszervezeti vezető múlt heti kirúgására reagálva hangsúlyozta, hogy a munkavállalók és a munkáltató közti egyeztetéshez az üzemi tanács megfelelő fórum. Ez az üzenet arra utal, hogy nem szeretne az Audi-sztrájkhoz hasonló eseményeket.


Mint emlékezetes, a Suzuki gyár parkolójában múlt hét csütörtökön alakult meg a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi alapszervezete, a jelenléti ívet 42 ember írta alá. Az alakuló ülésen megválasztották a tisztségviselőket, köztük az alapszervezet titkárát.

Mielőtt azonban a gyár vezetésének elküldték volna az alapszervezet megalakulását bejelentő értesítést, a titkárnak választott férfit pénteken reggel azonnali hatállyal elbocsátották, munkájának minőségére hivatkozva.

2019.02.10 08:15 Azonnal kirúgták az esztergomi Suzuki dolgozóját, miután új szakszervezeti titkár lett

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökének elmondása szerint a titkár 14 és fél éve dolgozott a Suzukinál, ezalatt szalag melletti dolgozóból több ember munkájáért felelős részlegvezetővé léptették elő. Elkötelezettségét mutatja, hogy egy napot nem volt sem volt betegszabadságon, munkájára soha nem érkezett panasz.

A Vasas alelnöke jelezte: a rendkívüli felmondáshoz arra van szükség, hogy az érintett foglalkoztatásból adódó kötelezettségét súlyosan megszegje.

Ebben az esetben erről nem lehet szó, ezért az ügy a munkaügyi bíróságon folytatódhat.

- fogalmazott.

A Magyar Suzuki Zrt. az MTI megkeresésére hétfőn közölte: a munkavállalók által megválasztott tagokból álló üzemi tanáccsal egyeztet a dolgozókat érintő kérdésekről, beleértve a munkakörülményeket, a bérezést, és a különböző juttatásokat. Vagyis a munkavállalók és a munkáltató közti egyeztetéshez az üzemi tanácsot tekinti megfelelő felületnek.

A társaság közölte, hogy munkaügyi kérdésekkel kapcsolatos információkat harmadik félnek a személyiségi jogok védelme és a vállalat etikai normái miatt nem adnak, találgatásokat nem kommentálnak.

Annak hangsúlyozása, hogy a cég az üzemi tanácsot tekinti a dolgozókat érintő kérdések (így a bérezés) megtárgyalásának helyszínének, arra utal, hogy a Suzuki igyekszik elkerülni egy nagyszabású, szakszervezet által irányított sztrájkot, amire nemrég az Audinál került sor.


László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke egyébként azt is elmondta, hogy a titkár múlt heti, hirtelen elbocsájtása óta folyamatosan érkeznek új tagok a szakszervezetbe.
(Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium