Előfizetői tartalom

Mercedes nélkül csak szenved az export

Portfolio
Csak minimálisan változtatott az előzetes májusi külkereskedelmi számain a KSH, így a mai részletes jelentés kapcsán is hasonlók a fő üzenetek, mint néhány héttel ezelőtt. Eszerint a külkereskedelmi mérleg továbbra is hónapról hónapra szállítja az óriási többleteket (májusban is 700 millió euró felett volt az aktívum), igazolva, hogy a válság során megindult alkalmazkodás tartós folyamat. Ugyanakkor a gazdasági növekedés szempontjából fontos külkereskedelmi aktivitás érezhetően alábbhagyott. Az export éves alapon és szezonálisan igazítva is inkább csak stagnál. Biztató viszont,hogy a számok szinte semmit nem tartalmaznak a Mercedes-gyár beindulásából, ami adhat egy újabb lökést a kivitelnek.

Májusban - a megelőző két hónap volumencsökkenését követően - a kivitel volumene 4,4, a behozatalé 2,8%-kal nőtt a bázisszinthez képest. Dinamikus bővülést regisztrált a KSH a kisebb súlyú élelmiszerek, italok, dohány, illetve a nyersanyagok (ezen belül az olajos mag és olajtartalmú gyümölcs) exportjában, valamint megállt a gépek és szállítóeszközök forgalmának...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés