Előfizetői tartalom

Mérföldkőhöz érkezett Európa - dolce vita vagy piaci pánik?

Portfolio
Vasárnap szavazóurnákhoz járul Olaszország, hogy a Matteo Renzi miniszterelnök által beterjesztett alkotmánymódosításról, közvetve pedig talán az egész euróövezet jövőjéről döntsön. A tét óriási, aggódnak is miatta a befektetők: az olasz csődkockázat a Brexit-referendum óta nem látott szinteken van, az állampapír-piaci hozamok pedig novemberben jelentősen emelkedtek. Vannak azonban olyan elemzők is, akik nyugtatnak, szerintük ugyanis a piac már részben beárazta a rosszabb forgatókönyvet (a nemek győzelmét), ezért akkor várható nagyobb reakció, ha meglepetésre mégis átmegy Renzi alkotmánymódosítása.

A november 8-i amerikai elnökválasztás után ismét Európára szegeződött a befektetők figyelme. Egyrészt december 4-én (most vasárnap) megismételt elnökválasztást tartanak Ausztriában, ahol a sokak által szélsőjobboldali jelöltnek tartott Norbert Hofernek reális esélye van a győzelemre, ami akár egy EU-tagságról szóló népszavazás kiírásához is vezethetne a jövőben....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés