Előfizetői tartalom

Mértéktelenül önthetik a pénzt a japán gazdaságba

Plósz Dániel, MNB
Paul Krugman az évtizedek óta komoly nehézségekkel küzdő Japánt arra buzdítja, hogy folytassa csak minél bőszebben az Egyesült Állalmokban jól bevált mennyiségi lazítás (QE - quantitative easing). Hiába nőtt az elmúlt években drasztikusan a japán központi bank monetáris eszközállománya az infláció és a gazdaság nem indult be a csendes-óceáni országban. Mivel a lakosság bizalma töretlen az ország iránt a Nobel-díjas közgazdász szerint hihető ígéretet kell tennie a felelőtlenségre. Matthew Klein nem osztja feltétlenül Krugman nézeteit, a gazdasági mutatók azonban inkább előbbi érvelését igazolják.

Unortodox megoldások Paul Krugman, Nobel-díjas amerikai közgazdász egyik kedvenc idézete Frank Grahamtől származik, aki szerint "a társadalomtudományokban a zavar az egyedüli helyettesítője a természettudományok ellenőrzött kísérleteinek". Ezzel azt akarja mondani, hogy igazából csak a hétköznapitól gyökeresen eltérő helyzetekben lehet jól tesztelni a hipotéziseinket...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés