Mielőtt savazza a Fedet Trump, nézzen rá erre az ábrára!

2018. október 12. 10:36    
nyomtatás
 
Ha egy egyébként is érett fázisában lévő gazdasági fellendülést még tovább hevítünk egy Trump-féle masszív adócsökkentő csomaggal, akkor ne csodálkozzunk, ha a Fed folyamatos kamatemelési sorozatra kényszerül. Ez persze előbb-utóbb beomlasztja a tőzsdéket, de amíg azok felfelé mentek, addig lelkesen posztolt róla a Twitteren az amerikai elnök, mint munkássága sikerének visszaigazolása. Most viszont, amikor fordult a kocka, éppen azért (a kamatemelésért) kritizálja kemény szavakkal a Fedet, aminek kialakulásáról jelentős részben ő maga tehet.


Szerdán és csütörtökön is igen kemény bírálatokat fogalmazott meg Donald Trump amerikai elnök az amerikai jegybanki vezetéssel kapcsolatban, hiszen többek között őrültnek, hatalmas hibával működőnek nevezte a Fed monetáris politikáját és szerinte a túl szigorú monetáris politika okolható a részvénypiaci esésért.

A durva esésben valóban fontos ok volt az emelkedő állampapírpiaci hozamkörnyezet (a 10 éves kockázatmentes hozam 3,3% körül sokéves csúcsra ugrott), hiszen az a részvénypiacok vonzerejét rontja, de fontos tisztázni, hogy a hozamemelkedés a Fed monetáris politikájával, az pedig jelentős részben a Trump által végrehajtott lépésekkel függ össze. Erre hívja fel a figyelmet a BNP Paribas alábbi látványos ábrája is, ami három külön ábrára bomlik és jól mutatja, hogy Trump elnöksége alatt egy egyébként is érett fázisban lévő amerikai gazdasági fellendülés mellett masszív költségvetési lazítás történt:
  • A katonai kiadások meredeken emelkedtek
  • A tavaly év végén áterőszakolt masszív adócsökkentés jócskán apasztja a társasági adóbevételeket (is) és közben a Trump által vívott kereskedelmi háború áldozatait (amerikai farmerek tömegeit) költségvetési pénzből kell megsegíteni
  • Mindez pedig a szövetségi deficit meglódulásához vezetett, ami minden idők egyik legnagyobb deficitgyorsulása recessziós periódusokat leszámítva.

Mielőtt savazza a Fedet Trump, nézzen rá erre az ábrára!


Az évtizedek óta az egyik legkedvezőbb amerikai munkaerőpiaci helyzet (bérinflációs kockázatok) és a nagyon laza költségvetési politika már önmagában is szigorodó monetáris politikát kíván meg, de két további Trump-lépés is efelé mutat:
  • A kereskedelmi háború, a megemelt importvámok árfelhajtó hatással járhatnak (ha azoknak nemcsak egyszeri, hanem tovagyűrűző árkövetkezményei is vannak)
  • Az Irán elleni szankciók az olajárak emelkedésén keresztül szintén az inflációs kockázatok növekedése felé mutatnak.


Címlapkép forrása: SAUL LOEB / AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium