Mindjárt kiderül, hogy teljesít valójában a magyar gazdaság

2018. augusztus 13. 06:58  english version   
nyomtatás
 
A második negyedévben megkezdődhetett a magyar gazdaság lassulása, de még így is dinamikus, 4% feletti lehetett a GDP-növekedés - ez a Portfolio elemzői felmérésének az eredménye. Bár meglehet, hogy utólag valóban 2017-2018 fordulóját látjuk majd a növekedési csúcsnak, az előrejelzések alapján aligha beszélhetünk a gazdaság gyors hűléséről: az éves átlagos növekedés idén is hasonló lehet, mint tavaly.


A második negyedévben 4,2%-kal növekedhetett a magyar gazdaság a Portfolio által megkérdezett elemzők konszenzusa alapján. Az első negyedévben (a kiigazítatlan adatok szerint) 4,4%-os volt a GDP-növekedés, így amennyiben a szakértőket igazolja a holnap reggel megjelenő adat, elkezdődött a következő évekre várt lassulás.

Mindjárt kiderül, hogy teljesít valójában a magyar gazdaság


A lassulás azonban elég jelképes mértékű, hiszen a 0,2 százalékpontos mérséklődés nem mondható nagynak. Ráadásul van több olyan elemző, aki még a második negyedévre is gyorsulást vár, vagyis az előrejelzés felfelé mutató kockázatai nagyobbak.

Mindjárt kiderül, hogy teljesít valójában a magyar gazdaság


Ha kicsit messzebbről nézzük, akkor a második negyedévben az egyes gazdasági területekről valamivel kisebb éves indexek érkeztek a havi jelentésekben, mint az év elején, ráadásul az időjárásfüggő mezőgazdaság eredményei is szerényebbek lehetnek a tavalyinál - mondja Tardos Gergely. Az OTP elemzési központjának vezetője így sem vár érdemi fékezést (4,3%), ráadásul hozzáteszi, hogy a becslések bizonytalansági korlátait is figyelembe véve akár az is előfordulhat, nem mutat majd lassulást a második negyedéves adat.

Akik szintén azon a véleményen vannak, hogy a gazdaság megkezdte mérsékelt ütemű lassulását, jellemzően az ipari és a kiskereskedelmi adatokra hivatkoznak.

Számításaink szerint mind a termelési oldal, mind a felhasználási oldal második negyedévben látott havi adatai arra utalnak, hogy megkezdődhetett a GDP-növekedés ütemének lassulása


- fogalmaz Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője, aki az ipar és a kiskereskedelem havi adatait hozza példának. A közgazdász egyébként egyedüliként jelölt meg egy hajszállal 4% alatti várakozást. Az előrejelzési skála másik végletét egy 5% feletti előrejelzés jelenti. Halász Ágnes, az Unicredit Bank vezető elemzője úgy látja, hogy az előző negyedévhez képest vélhetően nem történt lényeges átrendeződés a növekedés szerkezetében, annak forrását ezúttal is a háztartások fogyasztása és beruházása, valamint a közületi beruházások által generált kereslet szolgáltatta. Ebből az üzleti jellegű szolgáltatások és az építőipar profitáltak a legtöbbet. A közösségi fogyasztás és a külkereskedelem növekedéshez való hozzájárulása valószínűsíthetően most sem volt számottevő. Halász számításai szerint az ipar valamivel jobban szerepelt, mint az első negyedévben, döntően az erős belső keresletnek köszönhetően, így összességében a gazdaság további érdemi gyorsulására számít.

Az ipari termelés megítélése lehet az egyik bizonytalansági tényező, hiszen a havi termelési volumenadatokból csak erős közelítéssel lehet a hozzáadott érték növekedésére következtetni. Mindenesetre a termelési volumen az első negyedévhez képest nem nőtt érdemben, és az egy évvel korábbi szinthez képest történő változás sem ígér erős hozzájárulást a növekedéshez.

Mindjárt kiderül, hogy teljesít valójában a magyar gazdaság


A másik nagy nehézséget a termelési oldalról történő becslésben hagyományosan a nagy súlyú szolgáltató szektor körüli bizonytalanság jelenti. A gyors bérnövekedés, az erősödő belső kereslet folyamatosan egyre nagyobb lendületet adott ennek a szektornak az utóbbi negyedévekben - most is ez a szektor lehet az, amelyik a termelő ágazatok kisebb lassulását ellensúlyozhatja.

A kisebb lassulás ellenére az idén még 4% felett maradhat az éves átlagos GDP-növekedés, vélik az elemzők. A 2018 egészére vonatkozó előrejelzések negyedévről negyedévre javulnak, ami jól mutatja a magyar gazdaság rövid távú növekedési kilátásaival kapcsolatos derűlátást.

Mindjárt kiderül, hogy teljesít valójában a magyar gazdaság


Elemzésünk szerint a hazai üzleti ciklus érett szakaszba ért, azaz elfogyott a gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány és a gépi kapacitások kihasználtságát sem lehet már érdemben emelni. Amennyiben nem kerül sor hatékonyságnövelő beruházásokra a vállalati szektorban, akkor a gazdasági növekedés lassulására lehet számítani az előttünk álló években.


Ezt már Kuti Ákos, az MKB Bank vezető elemzője mondja, és véleménye tükröződik a jövő évi GDP-előrejelzésekben. 2019-re 3,3%-os gazdasági növekedést vár a piac, ugyanannyit, mint amennyit a megelőző két negyedévben is prognosztizált. Vagyis a kedvező konjunktúra, a javuló rövid távú növekedési kilátások egyelőre nem módosították a lassuló gazdaságról kialakított nagy képet.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium