Mire figyelnek a profi befektetők?

2007. június 28. 14:20    
nyomtatás
 
Az amerikai makrogazdasági jelentéseket kiemelt figyelemmel követi a piac, a dollár árfolyamában olykor komolyabb turbulenciát gerjeszthet egy-egy statisztika. Melyek ezek, és miként érdemes szemlélni őket? Egyáltalán mire jó az ilyenek vizsgálata? Ezekben a kérdésekben szeretnénk segíteni az Olvasónak cikksorozatunkban.A leggyorsabbak

 1 2 következo oldal  >

Első körben a legfontosabb személyes megkérdezésen alapuló, úgynevezett konjunktúra indexeket mutatjuk be. Ezek használata több előnnyel is kecsegtet, legfontosabbként a rendelkezésre állás ideje, többször még a tárgyhónapban megjelennek ugyanis az indikátorok. A megkérdezettek válaszaiban pedig egyaránt szerepet játszik a jelenlegi gazdasági környezet, valamint a kilátások.

Sorolásunkban a megjelenés idejét vettük figyelembe, a fontosságot, illetve piacmozgató erőt külön jelezzük egy a piacon elfogadott A-tól F-ig terjedő skálán (A a legfontosabb, míg F-el alig foglalkoznak a befektetők).

Michigan-index

Már a tárgyhónap második péntekén megjelenik a University of Michigan fogyasztói bizalmi indexének előzetes adata, majd a végleges adat a hónap negyedik péntekén válik nyilvánossá. Az egyetem országos kutatást végez, első körben 300, a végleges verzió elkészítéséhez pedig 500 háztartásban.

A "felülvizsgálat" során nem jellemző jelentősebb módosítás (általában 0.5-1.0 pont), így a piac gyorsasága miatt az előzetes számokat figyeli inkább. Trendjében aránylag jól együttmozog a fogyasztással, havi kilengései viszont relatíve zajosak. Két komponensét - a jelenlegi helyzet és a kilátások mutatóját, valamint az inflációs várakozásokra vonatkozó kérdéseket külön is érdemes vizsgálni. Főleg gyorsasága miatt az előzetes adat B- besorolást kap.


Philly Fed

A tárgyhónap harmadik hetében jelenik meg a Federal Reserve Bank of Philadelphia beszerzési menedzser indexe, mely Philadelphia állam feldolgozóipara képviselőinek megkérdezésével készül. Ez pedig a leggyorsabb hangulatindexszé teszi az ágazatban, ráadásként a régió egészen remekül mozog együtt az Egyesült Államok feldolgozóiparával, aminek köszönhetően a piac aránylag szoros figyelemmel követi alakulását. A fontossági skálán B eredményt érdemel.

A legtöbb indikátorral szemben, ez nem kompozit mutató, a headline adatot a főkérdésre ("Hogyan ítéli meg az ágazati környezet változását?") adott válasz alapján kalkulálják az elemzők. Az indikátor 0 alatti értékei az ágazat zsugorodását jelzik, míg afelett bővülésről beszélhetünk. Ezen felül külön rendelkezésre bocsátják az egyéb részmutatókat is, mint például a bekerülési árakat, mely az inflációra, új megrendeléseket, mely a kilátásokra ad aránylag jó indikációt.


Fogyasztói Bizalom

A lakosság körében folytatott másik fontos kutatást a Conference Board, Amerika egyik legnevesebb kutatóintézete végzi. A Conference Board fogyasztói bizalmi indexe a tárgyhó utolsó keddjén jelenik meg, három nappal a felülvizsgált michigan index előtt. A "lassúságért" cserébe jóval nagyobb mintán, 5000 háztartásban végzi felmérését az intézet. A michigan indexhez hasonlóan két komponensből áll a mutató, a jelenlegi helyzetértékeléséből, illetve a kilátásokból, az utóbbi nagyobb súllyal.

Az 1985-ös szintet 100-nak véve a mutató értékei az utóbbi években 60-tól 110-ig szóródtak. A széles, reprezentatív bázis és a még mindig aránylag gyors megjelenés B- besorolást ad a Conference Board mutatójának.


Chicago-index

A Chicagói Beszerzési Menedzserek Társasága minden hónap utolsó munkanapján teszi közzé a tárgyhónapra vonatkozó BMI-jét. Hasonlóan a már tárgyalt Philly Fed-indexhez, ez is csak egy állam (Illinois) feldolgozóiparának számait tartalmazza.

A legtöbb hangulatindexhez hasonlóan a mutató 100-as skálán mutatja be a válaszok alapján kapott eredményeket, 50 felett az ágazat bővülését, alatta zsugorodást jelez. A hosszú távú idősor alapján ez az egyik legpontosabb előrejelző indikátora a feldolgozóiparnak, az ISM-indexszel jól korrelál. B besorolást érdemel.Ez a cikk folytatódik:

1. A leggyorsabbak
2. Amire még a Fed is figyel, és a többi lassabb
 1 2 következo oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium