Előfizetői tartalom

Működtek a trükkök: hogyan is csökkent az államadósság? (2.)

Portfolio
A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2013-ban a GDP -2,5 százalékát tette ki. Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 79,0 százalékát érte el 2013 végén - áll a Magyar Nemzeti Bank ma megjelent előzetes pénzügyi számlák jelentésében. Az adósságot a negyedik negyedévben a nettó adósságfelvétel 17 milliárd forinttal növelte, míg a forint árfolyamváltozása 38 milliárd forinttal csökkentette. Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2013-ban a GDP 5,3 százalékát érte el.

Akkor most mennyi az államadósság? A közbeszédben leginkább az államadósság alakulása van középpontban azon gazdasági folyamatok közül, amelyekre a pénzügyi számlák statisztika rávilágít, kezdjük hát ezzel. Eszerint 2013 végén 79%-os volt a GDP arányos államadósság, egy évvel korábban 79,8%-on, egy negyedévvel korábban pedig 80,2%-on állt az adósságráta.Sokszor...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés