Atyaég! Most mi lesz?! Nem fogunk tudni 400-at túlórázni idén?!

2019. január 11. 09:16    
nyomtatás
 
A Magyar Idők szerint idén már búcsút mondhat a 400 túlórának az, akivel nem íratták alá az erre vonatkozó szerződést. Mielőtt azonban nagyon elszomorodnának a túlórázni vágyó magyarok, most megnyugtatjuk őket! Így is összejöhet a heti 6 nap munka az év hátralévő részére.


"Elvi lehetősége sincs már meg a 400 óra túlóra ledolgoztatására azzal a munkavállalóval, akivel az év első napjaiban nem írattak alá erre vonatkozó szerződést" - írta mai cikkében a Magyar Idők, ami futótűzként terjed a sajtóban.

Nekünk háromszor kellett elolvasnunk a mondatot, hogy elhiggyük, ez valóban megjelent.

Nos, a rabszolgatörvény néven elhíresült Munka Törvénykönyvének módosítása lehetőséget ad arra, hogy évente 400 túlórát dolgoztassanak le (250 elrendelhető és 150 beleegyezés alapján) a munkavállalókkal és 36 hónapos munkaidőkeretet alkalmazzanak. Ezzel gyakorlatilag beiktatható heti egy plusz munkanap.

Teljesen mindegy, hogy januárban, februárban, márciusban, vagy mikor írják alá a munkavállalók a túlórára vonatkozó szerződést, az év hátralévő részében ugyanúgy el tudják rendelni számukra az új szabályozásból következő heti egy munkanapnak megfelelő túlóramennyiséget. Pontosan azért, mert arányosan rendelhető el a túlóra.

Ha ez nem így lenne, akkor pl. az év második félévtől bevezetett 400-as (+150-es) túlórakeret már nem heti hat, hanem hét nap munkavégzést tenne lehetővé. Vagy mondunk meredekebbet. Ha pl. az év utolsó hónapjától lenne érvényes egy cégnél a 400 túlóra, akkor haza se kellene menniük az embereknek. Ezt azonban még a híresen rugalmas - és januártól a munkaadók számára még nagyobb rugalmasságot jelentő - magyar szabályozás sem engedi.

Szóval, senki se aggódjon, hogy nem fog tudni 400-at túlórázni már az idei évben, az "arányosan" 400 menni fog, vagyis a heti plusz egy munkanap könnyen meglehet!Pongyola szabályozás

Egyébként, munkajogi szakértők szerint az Mt-módosítás "pongyolán" van megírva, de a törvény "szellemiségéből" az következik, hogy csak arányosan rendelhető el a plusz túlóra. Egy munkajogász szerint: "érdekessége az Mt. módosításnak, hogy nem tartalmaz arra vonatkozó egyértelmű rendelkezést, hogy évközben megkötött önkéntes túlóra megállapodás alapján lehet-e 150 óráról megállapodni vagy csak időarányos órákról. Tehát ha júniusban köt a munkáltató megállapodást a munkavállalóval, nem világos, hogy legfeljebb 75 óra önkéntes túlórában vagy 150 óra önkéntes túlórában állapodhat meg? Az Mt. módosítás nem tartalmaz tiltást arra vonatkozóan, hogy évközi megállapodás esetén akár a 150 óráról is megállapodjanak a felek, extrém esetben december hónapban megállapodjanak 150 óráról (természetesen betartva az Mt. munkaidőre és pihenőidőre vonatkozó egyéb garanciális szabályait), azonban szerintem évközbeni megállapodás esetén az Mt. szellemisége alapján kizárólag időarányos önkéntes túlóráról lehet megállapodni, tehát december hónapban a 150-ből 12 óráról."(Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium