Csehország tényleg megcsinálta - Elérték a teljes foglalkoztatást

MTI, Portfolio
2018. október 8. 13:49    
nyomtatás
 
Szeptemberben 3 százalékra csökkent a munkanélküliségi mutató Csehországban, augusztusban ez a mutató 3,2 százalék, tavaly szeptemberben pedig 3,8 százalék volt - közölte hétfőn a cseh munkaügyi hivatal Prágában. A hónapban 224 ezer ember volt állás nélkül, ami 1996 óta a legalacsonyabb szeptemberi érték.


Csehországban olyan alacsony szintre süllyedt a munkanélküliség, amit a közgazdaságtan már teljes foglalkoztatásként értelmez. Az üres álláshelyek száma szeptember végén már 316 ezerre emelkedett. Ez háromezerrel több, mint augusztusban, és 110 ezerrel több, mint tavaly szeptemberben.

Az Eurostat adatai alapján Csehországban a legnagyobb a munkaerőhiány az EU egészében:
2018.06.18 11:38 Azt hitted, hogy csak Magyarországon pusztít a munkaerőhiány? - Ne tudd meg, mi van Csehországban

Az adatok megfelelnek az elemzők várakozásainak, és általános az a vélemény, hogy a munkanélküliségi mutató további csökkenésére már nagyon kevés az esély. Vagyis, néhány tizeddel még lejjebb jöhet a ráta, de érdemi csökkenésre már nincs tér, mert mindig vannak olyanok, akik éppen állást váltanak, és a regionális eltérések is indokolnak egy csekély mértékű munkanélküliséget.

Augusztusban megélénkült a munkaerő piac, mert a cégek a nyári szabadságok után felújították termelésüket. Folytatódnak a szezonális munkák és a nyári turistaszezon


- kommentálta a helyzetet Katerina Sadílková, a hivatal vezérigazgatója. Megjegyezte: munkaerőhiány mutatkozik gyakorlatilag minden területen és szakmában.

A legalacsonyabb munkanélküliséget a Pardubicei régióban mutatták ki (1,9%), míg a legmagasabb munkanélküliség a Morvasziléziai és az Ústí régiókat (4,5%) jellemezte.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium