Előfizetői tartalom

Eljön a mennyország a kelet-európai dolgozóknak

Portfolio
A gazdaság dinamikus bővülése után megindult a foglalkoztatás növekedése az Európai Unióban és az eurózónában egyaránt, ugyanakkor az egyes tagállamok eltérő mértékben profitáltak a fellendülésből - derült ki az Európai Bizottság foglalkoztatási és szociális fejleményekről szóló jelentéséből. Az országok jelentősen tudták növelni az aktivitási rátát és folyamatosan csökken a munkanélküliség is. Az egyre feszesebbé váló munkaerőpiac nyertesei a kelet-közép-európai dolgozók, a régióban ugyanis érdemben növekedtek a keresetek, és a munkaerőhiány miatt még tovább emelkedhetnek. Mindeközben az is látható, hogy gyors átalakuláson megy keresztül a munkaerőpiac az EU-ban: az iparban, az építőiparban és a mezőgazdaságban csökken a foglalkoztatás, miközben a szolgáltató szektorban dinamikusan nő.

A GDP 2014-ben érte el a válság előtti szintet, ugyanakkor a foglalkoztatottak száma csak két évvel később, 2016-ban kapaszkodott fel a 2008-as szintre az Európai Unióban. Ez nem meglepő, hiszen a foglalkoztatás általánosságban csak a gazdasági növekedés megindulása után kezd érdemben bővülni. A fellendülést késleltette az európai szuverén adósságválság, azonban a magára...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés