Elutasított ma Magyarország és Lengyelország egy fontos EU-s megállapodást

2018. április 11. 22:45    
nyomtatás
 
Magyarország és Lengyelország uniós nagykövetei ma ellene szavaztak annak a kompromisszumos szövegnek, amelyet az unión belül kiküldött munkavállalók szabályozása terén végső változatban kidolgoztak, és a szavazáson több más tagállam tartózkodott - tudta meg lengyel PAP hírügynökség egy brüsszeli forrástól.


A kiküldött munkavállalókra vonatkozó uniós szabályozás megváltoztatása már régóta zajló folyamat és mostanra sikerült kidolgoznia a bolgár uniós soros elnökségnek a végső szöveget az Európai Parlamenttel egyetértésben. Erről szavaztak ma a tagállamok uniós nagykövetei Brüsszelben, de a hírek szerint a lengyel és a magyar uniós nagykövet ellene szavazott a végső szövegnek, míg Nagy-Britannnia, Litvánia, Lettország, Horvátország tartózkodott.

A beszámoló szerint a lengyelek azért utasították el a végső szöveget, mert az a lengyel kiküldött munkavállalókkal dolgozó lengyel cégek számára kedvezőtlen szabályozást jelentene.

A végső szöveg 12 hónapra csökkenti a kiküldött munkavállalói státusz maximális idejét EU-szerte, utána a fogadó ország munkaügyi szabályozása és bérezési keretei lépnek kötelezően hatályba. Ez a lengyel cégek számára fokozott költségterhet jelent és így azzal a veszéllyel jár, hogy sok Nyugat-Európába kiküldött lengyel munkavállalóra nem lesz ott szükség - legalábbis ezek a lengyel félelmek.


A cikk nem említi, hogy Magyarország miért utasította el a szabályozást, de korábbi magyar hírek szerint főként az vele a gond, hogy a teherfuvarozásban (kamionosok) szeretett volna valamilyen kivételt kapni a magyar kormány, de ezt nem sikerült elérni egyelőre. A lengyel-magyar együttes elutasítás egyébként a szolidaritás jegyében is születhetett a minapi budapesti lengyel miniszterelnöki és kormánypárti elnöki látogatás mellett.

2018.03.01 19:28 Fontos megállapodás született Brüsszelben a kiküldött munkavállalókról

A lengyel-magyar elutasítás és több tagállam tartózkodása mellett a végső szöveget azonban elfogadták az uniós nagykövetek, így az végső elfogadásra az Európai Parlament elé kerül.

A témában korábbi releváns híreink:

2017.10.28 11:15 Elfogadták a kiküldött munkavállalókról szóló módosítást - De mi lesz a magyar fuvarozókkal?

2017.10.24 11:34 Amíg mi ünnepeltünk, szétesés jeleit mutatta a visegrádi négyes

Címlapkép forrása: MTI Fotó Máthé Zoltán

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium