Előfizetői tartalom

MNB: nem számíthatunk nagy béremelésekre

Portfolio
Az elmúlt negyedévekben egyre több vállalat érzékeli a munkaerőhiány erősödését, ám annak mértéke jelentősen eltér a munkaerőpiac egyes részpiacain, így a munkapiac feszesedése összességében csak mérsékelt béremelkedést idézhet elő Magyarországon - állapítja meg legfrissebb Inflációs jelentésében a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank emellett azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a bizonytalan gazdasági környezet miatt a munkaerőhiány növekedésének érzékelése ellenére is tovább várhatnak a béremeléssel a vállalatok.

A feszesebbé váló munkaerőpiac és az emelkedő inflációs várakozások alapján a jegybank a nominális bérdinamika fokozatos erősödésére számít, azonban több olyan tényező is azonosítható, amely a lassabb béremelkedés irányába mutat. Az egyik a magyar munkaerőpiac erős szegmentáltsága, mind földrajzi elhelyezkedés, mind képzettségi szint tekintetében.Nyugat-Dunántúlon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés