Előfizetői tartalom

Munkahelyteremtés flexicurity-val: így csinálják a bezzegországok

Kádár Piroska
Miközben Európa nagy része, köztük Magyarország is elkeseredett küzdelmet folytat az alacsony foglalkoztatottsági szint emeléséért, egyes országok látványos sikereket tudnak elérni. Az ezzel kapcsolatos, és manapság egyre divatosabb kulcsszó a flexicurity. Sikerrel alkalmazzák olyan, sokat irigyelt "bezzegországok", mint Hollandia, Dánia. A foglalkoztatás javítására példaként emlegette fel a magyar foglalkoztatásért felelős államtitkár is. A célt sokféleképpen el lehet érni, egyelőre azonban úgy látszik, Magyarországon a spórolós megoldás keretében inkább csak a rugalmasság fokozódik, miközben a biztonság oldalának megvalósulása kétséges. Az európai példák tanulsága, hogy valószínűleg nem lehet egyszerre spórolni és flexicurity-t megvalósítani.

Új trend a munkapiacon Az elsőre kimondhatatlannak tűnő szó az angol flexibility (rugalmasság) és a security (biztonság) összetételéből adódik. A két szó összetételének célja, hogy rámutasson, a munkaerőpiac vonatkozásában van lehetőség a rugalmasság növelésére a munkavállalói biztonság feladása nélkül is. Ennek pontos útja, módja nincs határozottan kikövezve...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés