Szép csendben visszaszivárog a vasárnapi zárvatartás?

2019.06.17 07:30

Új kezdeményezés indult.

Önszabályozó módon, egységes üzletpolitikai döntéssel rövidíthetik vasárnapi nyitvatartásukat a kereskedők a jövőben, ha a vásárlók elfogadják a munkavállalók szempontjából kedvező és egyes cégeknek kifizetődőbb változást - értesült a Magyar Nemzet. Az elképzelések szerint a mostaninál két, de akár négy vagy hat órával hamarabb bezárhatnak a boltok vasárnaponként

A napilap emlékeztet arra, hogy a kormány határozottan elzárkózik attól, hogy jogszabályban korlátozza a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitvatartását. A téma azonban megint napirendre kerülhet.

Az ok pedig a következő:

mostanra a napi fogyasztási cikkeket árusító áruházláncok felismerték, hogy a munkaerőhiányos területen szociális és gazdasági okokból még mindig problémát okoz az egész napos, jellemzően reggel 6 órától este 10 óráig tartó vasárnapi működés.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezeténél az egyik piacvezető cég már jelezte, hogy érdemes lehet felmérni a dolgozók körében a vasárnapi munkavégzés feltételeit.

"Nyilvánosan egyik piaci szereplő sem vállalja, hogy támogatná a rövidebb nyitvatartást vasárnaponként az áruházaiban, holott több cég ki sem nyitja a boltjait ezen a napon, és több olyan is van, amelyiknek veszteséges az egész napos működés. Ezt a verseny miatt nem vállalják nyíltan, hiszen elismerése lenne az adott kereskedő piaci hátrányának, holott a tendencia látható a munkavállalói irányból" - mondta a lapnak Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke.

Miután felmérték a dolgozók véleményét, a vásárlókat kérdeznék meg a témában - tette hozzá.


"A jogszabály szerint a munkaszüneti napok, az ünnepnapok kivételével a kereskedő szabadon határozhatja meg, hogy milyen nyitvatartással működik" - fejtette ki Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára mondta a lapnak. Azt is kiemelte: a kérdés nincs napirenden a szövetségnél, de nyitottak a munkavállalói oldal kezdeményezésére, ha tárgyalni kívánnak róla. Legtovább a hipermarketek és a plázák működnek a hét utolsó napján, az elképzelés leginkább őket érintheti.

"Elsőként meg kell vizsgálni ennek fogadtatását a lakosság körében, ezzel lehet kezdeni a vasárnapi nyitvatartás újragondolását" - mondta.

További ajánlataink

Milyen 1 milliós fizetés? Éhbérért dolgoznak a vendéglátósok

Csak az igazán szerencsések kapnak kiemelkedő bért.

Világhírűvé váltak a magyar csodafegyverek

Amelyek a gazdaságot fehérítik.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF