Nagy családtámogató lépésekre készül a kormány a konzultációs kérdések alapján

MTI, Portfolio
2018. november 5. 11:43    
nyomtatás
 
A héten indul a gyermekes családok támogatásáról szóló nemzeti konzultáció, a posta a napokban megkezdi a kérdőívek kézbesítését - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.


Novák Katalin azt mondta, a kérdőíveken tíz eldöntendő kérdés szerepel, amelyekre a kormány december 21-éig várja a válaszokat. A kérdőívek kitöltésére később online is lehetőség lesz.

A kérdések között szerepel:

 • a legalább négy gyermeket nevelő nők számára a főállású anyaság intézményének bevezetése,
 • a családtámogatásai programok munkavégzéshez való kötése,
 • a gyerekeket nevelő családoknak járó támogatások kétharmados védelmének biztosítása,
 • a fiatal házasok támogatása,
 • továbbá a beteg gyereküket otthon ápoló családtagok támogatása.


Az államtitkár azt hangoztatta, hogy a kormány nem a migrációval akarja megoldani a népesedési problémát, ahogy azt több európai országban teszik, hanem a gyereket nevelő magyar családok, valamint a családalapító fiatalok támogatásával.

Novák Katalin arról beszélt, a kormány további, a gyermekvállalást és -nevelést segítő intézkedéseket szeretne hozni, ezért a meghozandó kormányzati döntésekhez kérik ki az emberek véleményét a mostani újabb nemzeti konzultáción.


A fiatalok támogatásával kapcsolatos felvezető szövegében az áll, hogy a fiatalokat

akár 5-10 millió forintos kamatmentes életkezdési kölcsönnel kell segíteni abban, hogy ha szeretnének, akkor korábban is vállalhassanak gyermeket.

Arról is megkérdezik az embereket, egyetértenek-e azzal, hogy egy gyereknek joga van családban, lehetőség szerint az anya és az apa szerető gondoskodása mellett felnőni.

A kérdőív 10. kérdése a költségvetési családtámogatások kétharmados védelmének biztosításának lehetőségéről szól. Novák Katalin erre utalva azt mondta, ez a kérdés azért fontos, mert szeretnék a családtámogatásokat "kőbe vésni", hogy azokat ne legyen könnyű lebontani, ahogy azt korábban a baloldali kormányok idején tették, például az otthonteremtési támogatás megszüntetésével. A fiatalok gyermekvállalásról szóló döntése nem kormányzati ciklusokra szól - hangoztatta az államtitkár.

A konkrét kérdések pedig így hangzanak. Egyetért-e Ön azzal, hogy
 • a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok támogatásával kell orvosolni
 • az új családtámogatási programokat továbbiakban is a munkavégzéshez kell kötni
 • a fiatal házaspároknak támogatást kell adni az önálló életkezdéshez
 • több gyermek vállalása esetén több támogatást kell adni
 • a legalább három gyermeket vállaló édesanyáknak kiemelt támogatást kell adni
 • az állam ismerje el a főállású anyaságot
 • támogassa a kormány a gyermeküket nevelő nők munkavállalását
 • a beteg gyermeküket otthon ápoló családtagok nagyobb támogatást kapjanak
 • gyermekeink szellemi, lelki, fizikai fejlődése olyan érték, amelyet az államnak is védenie kell
 • azzal az alapelvvel, miszerint a gyermeknek joga van anyához és apához
 • a gyermeket nevelő családoknak járó költségvetési támogatások kétharmados védelmet kapjanak.

A fentiek közül több olyan tétel is található, ami jelentősen érintheti a költségvetést. Ilyen lehet a fiataloknak belengetett kamatmentes életkezdési kölcsön, vagy az anyáknak tervezett életre szóló támogatás. A korábban kiszivárgott információk szerint felvetődött, hogy a háromgyermekes nők életük végéig kapjanak személyijövedelemadó-mentességet.

2018.10.03 06:02 Milliókhoz juthatnak az anyák a kormány példátlan kedvezményével

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium