Gazdaság

Nagyobb a gyerekvállalási kedv és mégis gyorsabban fogy a magyar, miért?

Portfolio
Tavaly huszonegy éves csúcsra nőtt a magyar termékenységi ráta, vagyis növekedett a gyerekvállalási kedv az országban. A népességünk mégis gyorsabban csökkent, mint egy évvel korábban, vagyis ha van is demográfiai fordulat, az eddig nem volt elég ahhoz, hogy fékezze a magyar lakossági fogyásának ütemét. A jelenség mögött két ok áll.
Tavaly 31 200 fővel csökkent az ország népessége, ez az elmúlt 20 év negyedik legnagyobb mértékű népességvesztését jelenti. Akár kongathatnánk is a vészharangokat, ám jobban elmélyedve a számokban sokkal ellentmondásosabb kép tárul elénk, amiben néhány biztató tendencia is felfedezhető.

A népességfogyás első számú oka természetesen a kevés születendő gyermek, az alacsony gyerekvállalási kedv. Utóbbit a termékenységi rátával (szülésgyakorisággal) szoktuk mérni, vagyis azzal, hogy a szülőképes korú nők átlagosan hány gyereket szülnek. Ez a szám 2016-ban 1,49, ami ugyan messze elmarad a népesség reprodukciójához szükséges 2,1-es értéktől, de már szemmel láthatóan magasabb, mint a pénzügyi válság mélypontján volt (2011: 1,23). Sőt, utoljára 22 éve láttunk ennél nagyobb adatot.

Nagyobb a gyerekvállalási kedv és mégis gyorsabban fogy a magyar, miért?
Ha így emelkedik a gyerekvállalási kedv, akkor bizonyára végre több gyerek születik, gondolhatnánk. A számok azonban nem ezt mutatják. A fenti ábrát kiegészítve a születések számával láthatjuk, hogy nem egyformán mozog a két mutató trendje. Míg a termékenységi ráta öt év alatt 20%-kal tudott növekedni, addig az élveszületések száma 6%-kal sem emelkedett, vagyis messziről nézve szinte stagnált.

Nagyobb a gyerekvállalási kedv és mégis gyorsabban fogy a magyar, miért?
A jelenség oka, hogy hiába emelkedik a termékenységi ráta, ha a javuló gyerekvállalás egyre kevesebb nőt érint. A szülőképes korú nők száma ugyanis folyamatosan csökken. A magyar népesség korfája alapján ez a tendencia folytatódni fog, a 70-es években született, utolsó "nagy" korosztály elhagyja a szülőképes kort, a belépők száma pedig alig több mint feleakkora.

Nagyobb a gyerekvállalási kedv és mégis gyorsabban fogy a magyar, miért?
Vagyis a javuló termékenységi ráta a szülőképes korú nők számával csökkenésével együtt érthetővé teszi, miért nem lassult a népességcsökkenés üteme. Ahhoz azonban, hogy a kifejezetten gyenge számokat megértsük, el kell szakadnunk a demográfiai folyamatoktól.

A természetes szaporodás/fogyás a születések és halálozások egyenlegeként adódó népességváltozást mutatja. A tényleges népességváltozáshoz azonban nem csak ez járul hozzá, hanem a ki- és bevándorlás is. Az alábbi ábrán látható, hogy (1) időnként a kétféle mutató látványosan elszakad egymástól, illetve (2) a 90-es évek elejétől a népességcsökkenést folyamatosan tompította a bevándorlás, valamint (3) az elmúlt 10 évben ez a tompító hatás egyre kisebb lett.

Nagyobb a gyerekvállalási kedv és mégis gyorsabban fogy a magyar, miért?
A fentieket a 2016-os évre vonatkoztatva a KSH meg is állapítja: a nemzetközi vándorlásból eredő többlet jelentősen elmaradt az előző évitől, és csak alig tudta mérsékelni a természetes fogyásból adódó népességcsökkenés mértékét. Ennek eredményeként a népesség tényleges fogyása mintegy 31 200 fő volt, ami 6100 fővel, 24%-kal haladta meg a 2015. évit. Mindez úgy történt, hogy Magyarország mindkét relációban kívül maradt a nemzetközi népességmozgástól: kevesebb ember is távozott az országból, mint 2015-ben, de még ennél is jobban csökkent az ide érkezők száma.

Az alábbi táblázat mutatja a demográfia és a nemzetközi vándorlás hozzájárulását a népességváltozáshoz. Mint látható, a rendszerváltozáskor a természetes fogyást szinte teljes egészében pótolni tudta a vándorlás Magyarország számára pozitív egyenlege. 2010-ben már csak fékezni tudta a csökkenő trendet a bevándorlás, 2016-ban viszont már igazából azt sem.

Nagyobb a gyerekvállalási kedv és mégis gyorsabban fogy a magyar, miért?
Összességében tehát megállapítható, hogy a szülőképes korú nők számának csökkenése miatt a népességfogyást szinte egyáltalán nem fékezi a termékenységi ráta lassú emelkedése. A szülőképes korú nők létszámcsökkenését a termékenységi ráta további (mostaninál gyorsabb) növekedése vagy a migrációs folyamatok változása ellensúlyozhatja. Utóbbi esetében a kivándorlás csökkenése és/vagy a bevándorlás élénkülése kerülhet szóba.
Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
koronavírus