Nagyon kiakadt a BKV, nem is mond fel 1000 dolgozó

2018. január 3. 15:45    
nyomtatás
 
A BKV nem tud arról, hogy tömegesen mondanának fel dolgozók, mi több, félretájékoztatásnak, fenyegetőzésnek, vádaskodásnak nevezte Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnökének szavait, aki szerint csaknem ezer BKV-dolgozó helyezte letétbe feltételes felmondólevelét. Ő azt mondja, folyamatosan távoznak alkalmazottak a cégtől. A BKV elismerte, hogy az "optimális létszámtól a járművezetői létszám elmarad", de nincs olyan nagy hiány, amit ne tudnának megoldani. Azt is kiemelik azonban, hogy az autóbuszvezetői állomány jelenlegi létszámához képest százas nagyságrendben történő további bővítése szükséges lesz.


Csaknem ezer BKV-dolgozó helyezte letétbe feltételes felmondólevelét - mondta el a HírTV-ben Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke kedden, aki szerint ezzel párhuzamosan folyamatosan távoznak alkalmazottak a cégtől és más utat keresnek.

Ez nagyon magas szám; ha belegondolunk, hogy csak autóbusz-vezetőből 2100 dolgozik a BKV-nál, nyilván vannak még villamosvezetők, és egyéb ágazatokban is dolgoznak még kollégák. Tehát ez a szám magas, és mutatja az elégedetlenséget, hogy jelenleg is nagyon sok kolléga távozik a BKV-tól. Tehát függetlenül attól, hogy ilyen jellegű látszólagos bérfejlesztési ajánlat látott napvilágot, nem elégedettek a dolgozók és beadják a felmondást és más utat keresnek maguknak

- mondta Nemes Gábor. Az érdekképviseleti vezető azt is közölte, a BKV-dolgozók megalázónak tartják a cég 12%-os béremelési ajánlatát.

Az EKSZ-elnök kommunikációs stratégiájának egyik eleme sok esetben a félretájékoztatás, a fenyegetődzés, a vádaskodás, a zavarkeltés, az információk torzítása és a bizonytalanságban tartás. A Nemes Gábor EKSZ-elnök nyilatkozatában elhangzott bérfejlesztés a Főváros, mint tulajdonos hozzájárulásával átlagosan 12 %-os mértékű. Az EKSZ vezetője által képviselt szakszervezet tagságának döntő részét képező autóbuszvezetők esetében ez még magasabb. Tekintettel arra, hogy a BKV Zrt. 2017-ben egyszer már végrehajtott egy átlagosan 15 %-os bérfejlesztést, az autóbuszvezetők jövedelme egy év alatt igen jelentősen növekedett

- közölte a BKV Nemes Gábor szavaira reagálva. Az EKSZ képviselője a BKV szerint a bértárgyalás során egységes, 12 %-os bérfejlesztési követelést fogalmazott meg. Ez az EKSZ tagsága számára összességében kedvezőtlenebb mértékű béremelést jelentett volna, mint amiben a munkáltató az érdekképviseletekkel megállapodott.

A jelenlegi bérmegállapodást az EKSZ-en, és a vele stratégiai szövetségben lévő érdekképviseleten kívül az összes többi szakszervezet (2 szakszervezeti szövetség, 7 szakszervezet) - akik a társaság munkavállalóinak túlnyomó többségét képviselik - elfogadta. Mi több, az EKSZ-szel ellentétben több szakszervezet elismerte a munkáltató erőfeszítéseit, hogy - egyedülálló módon - a tárgyévet megelőző évben lefolytatta és eredményesen lezárta a tárgyalásokat. Ez azért valósulhatott meg, mert az EKSZ-en kívül az összes többi szakszervezet konstruktívan állt a tárgyalásokhoz - olvasható a BKV közleményében.

Nemes Gábor szerint

közel 1000 munkavállaló helyezte letétbe nála a felmondását az embertelen feltételek miatt.


Ezt azonban a BKV szerint soha, semmilyen módon nem sikerült bizonyítania. Megjegyzik, az állítólagos felmondólevelek száma gyakorlatilag megegyezik az EKSZ teljes taglétszámával.

Jellemző módon semmilyen más szakszervezet nem jelezte a munkavállalók ilyen tömeges távozásának veszélyét, illetve elégedetlenségét a bérfejlesztéssel kapcsolatban - írja a BKV.

Szerintük az optimális létszámtól a járművezetői létszám ugyan elmarad, de a jelenlegi megbízások teljesítéséhez elégséges. A szükséges létszám biztosítása érdekében folyamatos a járművezetői felvétel, emellett a képzésre is nagy hangsúlyt fektetünk - írja a közlekedési vállalat. Az autóbuszvezetői állomány jelenlegi létszámához képest százas nagyságrendben történő további bővítése ugyanis szükséges lesz.


Összességében a jelenlegi helyzetet tekintve társaságunknál nincs olyan járművezetői hiány, amit ne tudnánk pótolni, megelőzve ezzel az esetleges létszámhiányból adódó működési zavarokat - emeli ki a cég.

Társaságunk továbbra is elkötelezett a munkavállalóinak megtartása mellett. Ezért tartjuk jelentős eredménynek a 2018. évre vonatkozó bérmegállapodást, amelyre a Fővárosi Közgyűlés januári ülésén biztosíthat forrást

- zárul a BKV közleménye.


(Címlapkép forrása: MTI Fotó / Bruzák Noémi)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium