Előfizetői tartalom

Nagyon messze van a 3 százalékos deficitcél (3.)

Portfolio
Jövőre a lakossági fogyasztás a korábban vártnál kisebb mértékben esik, a beruházások viszont további két évig zsugorodnak majd - többek között ez áll a Magyar Nemzeti Bank ma megjelent Inflációs jelentés című kiadványának előrejelzésében. A legnagyobb meglepetést a friss számok közül talán a költségvetési hiányprognózis okozhatja: eszerint jövőre a deficit csak a tartalékok teljes eltörlése esetén érhetjük el a 3%-os maastrichti limitet, 2014-ben pedig még anélkül is messze vagyunk tőle. A jegybank szakértői - a kormány hiánycéllal kapcsolatos elkötelezettségét látva - már szinte biztosak abban, hogy hamarosan újabb kiigazításra kényszerülhet a kormány a 2014-as költségvetés miatt.

Íme, a fő számok! A jegybank kedden már közzétettenövekedési és inflációs előrejelzését, a többi fontos makrogazdasági paraméter 2014-ig történő kivetítését azonban szokás szerint ma ismerhettük meg. Eszerint a kiigazítás korábban várthoz képest kisebb mértéke, illetve eltérő szerkezete miatt kisebb lesz a lakossági fogyasztás visszaesése (-0,2), mint ahogy azt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés