Néhány óra múlva kritikus adat érkezik - Ugrásra készen áll a forint

2019. január 14. 12:28    
nyomtatás
 
Tavaly decemberben a novemberi 3,1%-ról 2,7%-ra lassulhatott az éves infláció Magyarországon - vélik a Portfolio által megkérdezett elemzők. A fő inflációs adat mellett ugyanakkor kritikus fontosságú lesz az MNB által a nap folyamán később közzétett inflációs alapmutatók alakulása, a jegybank ugyanis decemberben jelezte, hogy monetáris politikája szempontjából meghatározók lesznek a következő hónapok alapfolyamatokat megragadó inflációs statisztikái. Holnap reggel 9-kor közli a KSH a hivatalos számokat, 11 órakor pedig jönnek az MNB által publikált mutatók.

Frissítés: közben megérkezett a várt adat.

2019.01.15 09:00 Itt a várt inflációs adat!


Miután tavaly októberben közel hatéves csúcsra emelkedett az éves infláció Magyarországon, innen lefordulva novemberben jelentős mértékben, 3,8%-ról 3,1%-ra csökkent az éves árindex értéke.

Néhány óra múlva kritikus adat érkezik - Ugrásra készen áll a forint


A mutató esése mögött az olajár zuhanása állt (amit tovább fokozott a bázishatás, vagyis, hogy egy éve novemberben épp felfelé mozdultak az olajárak). Közben azonban az alapfolyamatokat megragadó maginfláció alakulásában ez a visszaesés egyáltalán nem volt tapasztalható, sőt. Az MNB inflációs alapmutatói alapján folyamatosan erősödő árnyomást láthatunk a magyar gazdaságban.

Néhány óra múlva kritikus adat érkezik - Ugrásra készen áll a forint


A Magyar Nemzeti Bank decemberi kamatdöntését követően kiadott közleményében elismerte az erősödő árnyomás tényét, ezért a jegybank hangsúlyozta, hogy a következő hónapokban kiemelten figyeli az inflációs statisztikákat, és ezek függvényében dönt majd a monetáris kondíciók alakításáról.

Kritikus jelentőségűek lesznek tehát a következő hónapok inflációs adatai abból a szempontból, hogy az MNB-nek mikor kell elkezdenie kihátrálni extrém laza monetáris politikájából.

Ennek függvényében nagyon érdekes lesz a holnapi nap, ugyanis a KSH közzéteszi a decemberi inflációs adatot. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint a novemberi 3,1%-ról 2,7%-ra eshetett az éves árindex.


A fent említett okok miatt a fő inflációs számoknál a következő hónapokban fontosabbak lesznek az MNB által közölt mutatók, amelyeket a KSH adatközlését követően 2 órával publikálja a jegybank.

Virovácz Péter, az ING Bank szakértője szerint érdemben 3% alá süllyedhetett decemberben az éves árindex értéke, ami elsősorban az üzemanyagárakra vezethető vissza.

Mindeközben azonban arra számítok, hogy a tartós inflációs nyomás erősödik a gazdaságban, vagyis a maginfláció (és vele együtt az adószűrt maginfláció, ami jelenleg a monetáris politika iránytűje) tovább emelkedik, elérve a 2,8 százalékot. 2019 egészében pedig érdemben 3 százalék felett ragadhat a maginfláció, ami az MNB a monetáris politika normalizációjára ösztönzi majd.

- fogalmaz rövid kommentárjában.

Néhány óra múlva kritikus adat érkezik - Ugrásra készen áll a forint


Nyeste Orsolya, az Erste Bank szakértője szerint 2,7%-ra csökkenhetett decemberben az éves infláció, ugyanakkor a maginfláció folytathatja lassú emelkedését. Úgy véli, hogy a 2019 decemberére várt 3,3%-os éves index lehet a legmagasabb az idén, vagyis éves átlagban egyelőre nem tűnik valószínűnek, hogy a 3%-ot érdemben meghaladja az infláció. Eközben viszont az alapinflációs folyamatok továbbra is a fokozatos emelkedés irányába mutatnak, így a maginflációs mutató hamarosan elérheti és kissé meg is haladhatja a 3%-ot.

Néhány óra múlva kritikus adat érkezik - Ugrásra készen áll a forint


Az idei évre vonatkozóan nagy kérdés, hogy a különböző, ellentétes irányú tényezők hatásának eredőjeként miként alakul majd az infláció.

  • Egyrészt az importált infláció változatlanul alacsony, ráadásul az euróövezeti (és a globális) gazdaság lassulása miatt tovább enyhülhet a kívülről érkező nyomás.
  • Másrészt az üzemanyagárak esése, illetve az adó- és járulékcsökkentések szintén lefelé húzhatják az árindexet.
  • Végezetül viszont nem szabad elfelejteni, hogy adott egy feszes munkaerő-piaci helyzet, a bérek folyamatosan emelkednek, ez pedig fokozza a keresletoldali inflációs nyomást.


Vagyis miközben külföldről inkább a lefelé mutató kockázatokat erősítik a várható hatások, addig a belső tényezők az infláció gyorsulása irányába hatnak.

Kuti Ákos, az MKB elemzője a fenti tényezők, illetve az alapján, hogy az árazási döntéseknél fontos szerepet játszó inflációs várakozások továbbra is alacsonyan horgonyzottak, kismértékben 3% feletti (éves átlagban 3,2%-os) inflációra számít 2019-ben.

Néhány óra múlva kritikus adat érkezik - Ugrásra készen áll a forint


A holnapi, illetve a következő néhány hónapban érkező hazai inflációs adat tehát kritikus fontosságú lesz a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája, illetve ezen keresztül a forintárfolyam szempontjából is. A hazai fizetőeszköz technikai szempontból fontos szinten tartózkodik, a kitöréshez pedig egy várakozásoktól eltérő inflációs adat hozzásegítheti az árfolyamot.

Néhány óra múlva kritikus adat érkezik - Ugrásra készen áll a forint


2019.01.14 11:09 Egy hete gyűjti az erőt a forint az áttörésre(Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor )

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium