Nem vagy elég boldog? Valahol már miniszter segít ezen

2018. szeptember 15. 16:01    
nyomtatás
 
Fontos mutatószám a GDP-növekedés, de semmit nem mutat meg az emberek jólétéből és boldogságából - hangzott el a Bled Strategic Forum egyik panelbeszélgetésében a hét elején. A szlovéniai Bledben rendezett konferencián előadó volt az Egyesült Arab Emirátusok boldogságért és jólétért felelős minisztere. Bármilyen furcsán és talán viccesen hangzik számunkra a titulus, az arab országban komolyan veszik, hogy az emberek és a jövő generáció boldogsága a cél.


Mit csinál egy boldogságügyi miniszter?


Az a dolgom, hogy biztosítsam, hogy a jólét és a boldogság minden kormányzati intézkedés meghozatalakor legyen figyelembe véve - mondta hétfőn Bledben Ohoud Al Roumi, az Egyesült Arab Emirátusok boldogságügyi minisztere. Hozzátette: nem csak a mostani állampolgárokról, hanem a jövő generációk boldogságáról is igyekeznek gondoskodni.

Az Emirátusok köztudottan a világ leggazdagabb országai közé tartozik, de miért ne legyünk még jobbak, ha lehetünk?

- tette fel a kérdést a politikus.

Roumi arról is beszélt, hogy országában 2016-ban hozták létre a jelenlegi minisztériumot, amit azóta vezet. Szerinte globálisan sokat lépett előre a világ a jólét felé vezető úton, hiszen ma már egyre több ember számára elérhető a tiszta ivóvíz, de még mindig sok tennivaló van ezen a téren. Az Emirátusokban egyébként vállaltan több évtizedre terveznek, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban például 2071-ig szóló célokat fogalmaztak meg. Rövidebb távon a kormány célja, hogy az ország 2021-re a világ öt legboldogabb állama között legyen. Az idei World Happiness Report szerint a huszadik helyen állnak, a Gallup felmérése szerint Finnország a legboldogabb a világon. 2015-ben az Emirátusok az ENSZ hasonló listáján még a 28. helyen álltak.

A konferencián a panelbeszélgetés résztvevői felvetették, hogy a GDP ugyan a közgazdaságtanban a leginkább elfogadott mérőszám egy ország gazdasági teljesítményére, ugyanakkor egy sor fontos kérdésre nem ad választ például a fenntarthatósággal, vagy az állampolgárok boldogságával és jólétével kapcsolatban. Az elmúlt években az elméleti közgazdaságtanban is születtek olyan kezdeményezések, hogy más, átfogóbb mutatóval kellene kiváltani a GDP-t, de az a mutató még nem született meg, amit a többség elfogadna.

Roumi idén februárban egy nemzetközi konferencián mutatta be az első Global Happiness Policy Reportot, melyben azokat az intézkedéseket próbálták összegezni, melyek az emberek boldogságához szükségesek. A miniszter szerint azt fontos leszögezni, hogy a boldogság biztosítása nem csak a kormányok dolga, ezért közösen kell tenni az állampolgárokkal, az üzleti szférával és a nemzetközi szervezetekkel.

A kormányok dolga, hogy olyan környezetet teremtsenek, amiben az emberek jólétben élhetnek, elérhetik potenciális teljesítményüket és boldogok lehetnek

- szögezte le a miniszter még 2016-ban kinevezése után a CNN-nek.

A boldogságnak egyébként lehetnek kézzelfogható gazdasági előnyei is, egy oxfordi kutatás szerint például a boldog emberek hatszor energikusabbak, ami miatt termelékenyebbek és kisebb eséllyel betegednek meg.


Egyre fontosabb világszerte a boldogság


Az Emirátusokban nincsenek egyedül azzal, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a boldogságra, mindenhol más-más eszközökkel igyekeznek elősegíteni ezt a megfoghatatlan, szubjektív folyamatot. Indiában például most szeptemberben vezették be, hogy az iskola első nyolc osztályában a gyerekeknek naponta 30 percnyi "boldogság időt" kapnak. Ebből a tantárgyból persze nincs házi feladat, vizsga, a diákok például történetmesélést tanulnak, közösségi gyakorlatokat végeznek és megtanulhatják "használni az agyukat".

Miközben Indiában kisgyermekkorban próbálkoznak, az Egyesült Arab Emirátusokban egyetemen tanítják a boldogságot és a pozitív gondolkodást. Emellett az Öböl-országban olyan lépésekkel támogatják a családokat például, hogy minden tanév első iskolai napján a közalkalmazottak 3 szabad órát kapnak, ettől is azt remélik, hogy kevésbé lesznek stresszesek az emberek és hozzájárul majd a boldogságukhoz.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium