Előfizetői tartalom

Nem ürítette ki eléggé a számláját a kormány az adósságcsökkentéshez?

Portfolio
Ahogy már megszokhattuk a kormány részéről, most év végén is leapasztották a központi kormányzat betéteit, hogy kevesebb államadósságot kelljen kimutatniuk. A negatív nettó kibocsátás eredményeként decemberben 293 milliárddal csökkent a számlájuk, ugyanakkor ezzel relatíve még mindig igen magasan maradt a decemberi záróállomány. Ebből arra következtethetünk, hogy otromba állampapír-visszavásárlási trükköket nem vetettek be most az év végén. A kérdés viszont az, hogy így akkor mennyivel csökkenhetett a magyar adósságráta.

A Magyar Nemzeti Bank előzetes mérlegadataiból megtudhattuk, hogy a központi kormányzat betétei a novemberi 1273 milliárd forintos szintjéről 988-ig apadt december végére. Ez a nagyjából 300 milliárdos csökkenés nem meglepő annak a fényében, hogy az Államadósság Kezelő Központ tudatosan negatív nettó kibocsátást tervezett az év végére. Ez hétköznapi nyelven azt jelenti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés