Notre-Dame tűzeset: nemzetközi versenytárgyalást írnak ki az újjáépítésre

MTI
2019. április 17. 18:24    
nyomtatás
 
A Notre-Dame-székesegyházat huszártorony nélkül újjáépíteni olyan lenne, mintha levágnának róla egy hozzá tartozó részt - közölte szerdán a katedrálist a 19. században restauráló építész, Eugene Viollet-le-Duc leszármazottja.


Édouard Phillipe francia kormányfő szerdán jelentette be, hogy nemzetközi versenytárgyalást írnak ki építészek számára a székesegyháznak a hétfői tűzben leomlott huszártornya újjáépítésére.


A pályázat segítségével döntik el, hogy újjá kell-e építeni a huszártornyot, annak az eredeti másolatát építik-e meg vagy korunk technikáinak és kihívásainak megfelelő új toronyra van-e szükség - mondta a kormányfő.

A hétfői tűzben összeomlott, 93 méter magas, fából készült és ólommal borított szerkezetet a 19. században Eugene Viollet-le-Duc építette. A bejelentésre reagálva az építész ükunokája, a 76 éves Jean-Marie Henriquet kijelentette: "úgy találom, hogy a torony nagyon szép volt, és nagy kár lenne, ha nem építenék újjá".

A fényképezés hőskorában készültek felvételek a huszártorony nélküli székesegyházról, s ha ezeket összevetem a huszártornyos Notre-Dame-éval, úgy találom, hogy a huszártoronnyal sokkal elegánsabb.

- mondta Henrique.

Hozzátette, mindenképpen kell huszártornyot építeni, akár a mostanit, akár a 18. századit, bár szerinte a mostani jobban harmonizált az épülettel. "Ha nem építenek huszártornyot, az olyan lenne, mintha amputálnánk a székesegyház egy részét".

Hozzátette, mindenképpen kell huszártornyot építeni, akár a mostanit, akár a 18. századit, bár szerinte a mostani jobban harmonizált az épülettel. "Ha nem építenek huszártornyot, az olyan lenne, mintha amputálnánk a székesegyház egy részét".( Címlapkép: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium