Megvétózta a nyugdíjreformot a bolgár államfő

2011. december 11. 18:45    
nyomtatás
 
Megvétózta a parlament által csütörtökön elfogadott nyugdíjreformot a posztjáról hamarosan távozó bolgár államfő: Georgi Parvanov szerint a reform sérti a társadalmi párbeszédet, pénzügyileg nem igazolható és szociálisan sem célravezető, az ilyen módon elfogadott változtatások az állami szociálpolitikát kiszámíthatatlanná és következetlenné teszik - tudósít az MTI.
Az elnöki vétó nyomán a parlament köteles felülvizsgálni a törvényt, de ha azután is úgy dönt, hogy mégsem változtat, az elnöknek már alá kell írnia azt, második vétóra nincs lehetősége.

A nyugdíjreform az eredeti tervek szerint januártól lépne életbe. A döntés eredményeképp a férfiak 65 évesen, a nők 63 évesen mehetnek majd nyugdíjba, a jelenlegi 63, illetve 60 év helyett.

A bolgár parlamentben az összes kormánypárti képviselő, valamint a négy független törvényhozó támogatta az elképzelést. Az ellenzéki szocialisták jelezték, hogy az alkotmánybíróságon támadják meg a döntést. A szakszervezetek máris országszerte tiltakoznak, a reform elhalasztását követelve.

Parvanov hivatali ideje januárban lejár, és utóda, Roszen Plevneliev támogatja a kormány nyugdíjreformmal kapcsolatos álláspontját.

Az október végi bolgár elnökválasztáson a 47 éves Roszen Plevneliev, a Bojko Boriszov vezette jobbközép párt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jelöltje legyőzte a szocialista párt jelöltjét. A távozó államfő, a szocialista Georgi Parvanov két cikluson át töltötte be az elnöki tisztséget, ezért nem indulhatott újra a posztért.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium