FONTOS Új benzinárstop az asztalon, a kormány jövő héten tárgyal róla
 
Előfizetői tartalom

Nem kap nagyobb mozgásteret a kormány? - Itt a jelzés Brüsszelből

Portfolio
Az Európai Bizottság (EB) nyilvánosságra hozta a túlköltekező államokkal szembeni szigorítási tervezetét, ez pedig azért is érdekes, mivel a törvényszövegben szó van a nyugdíjreformot bevezetett és majdan bevezető országokról. Az EB részben visszanyúlt a 2004-es megoldáshoz, azonban most a hivatalos statisztikákat nem lehet "átírni", csak a Túlzott Deficit Eljárás esetében lehet könnyítésekkel számolni. A szövegből kiderül, hogy az EU nem osztogatja ingyen a kedvezményt, csak úgy veszik figyelembe a nyugdíjreform költségeit, ha a reformer országok csökkenő pályára állították korábban a hiányukat és az adósságukat, előbbi pedig ennek hatására közel lesz a 3 százalékos plafonhoz. A lényeg tehát az, hogy a hivatalos statisztikákból nem lehet levonni a nyugdíjreform költségeit, de ha Túlzott Deficit Eljárás indulna, vagy folytatódna egy adott országgal szemben, akkor Brüsszel figyelembe venné a reform okozta költségeket.

Nyilvánosságra került ma, hogy az EU milyen szankciókat kíván életbe léptetni a túlköltekező tagállamokkal szemben. Az Európai Bizottság javaslatára még az Ecofin-nak és az Európai Parlamentnek is rá kell bólintania, azonban úgy látszik 2011-től életbe lépnek a szigorúbb szabályok. Kedden egy lengyel lap Brüsszeli forrásokra hivatkozva azt a hírt közölte, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés