Soha nem látott kedvezményt kaphatnak a nyugdíjasok

2017. szeptember 8. 09:53    
nyomtatás
 
Eddig 19 nyugdíjasszövetkezetet jegyeztek be, de legalább ugyanennyi van cégbírósági bejegyzés alatt - árulta el Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a Világgazdaságnak. A kormány a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásának adócsökkentésén is dolgozik.


A napilapnak Kiss Gábor, a miskolci Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnökségi tagja kifejtette: egy hónap alatt több mint ötszáz tag csatlakozott a szövetkezethez, két nyugdíjassal már szerződést is kötöttek és tíz napon belül húsz céggel szerződnek, például Kazincbarcikán és Ózdon.

A lap emlékeztet arra, hogy az adózási feltételek kedvezőek ahhoz, hogy a vállalatok minél több nyugdíjast visszafoglalkoztassanak. A szövetkezeten keresztüli munka után csak a 15%-os szja-t kell megfizetni, így a cégeknél a munkavégzés költségére nem rakódnak rá többletközterhek. (Ráadásul lehetőség van arra is, hogy a mindenkori - az idén 127 650 forintos - minimálbér erejéig étkezési utalványt adjanak a nyugdíjas-szövetkezetek dolgozóinak, akár szja-mentesen.) A nyugdíjasszövetkezeti tagok nyugdíját nem érinti a foglalkoztatás.

Magyarországon körülbelül 2,7 millió nyugdíjas van, közülük körülbelül 800 ezret érhet el a rendszer - mondta Kósa Lajos.

A kormány azon is dolgozik, hogy a munka törvénykönyve alapján visszafoglalkoztatott nyugdíjasoknak is kialakítsanak egy kedvezőbb adózási formát.


A Fidesz politikusa azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériummal már egyeztetnek, de még nem tudni, mikor készülhet el a törvényjavaslat.

De mégis mi ez az egész?


A kormánypártok még májusban találták ki és nyújtották be a nyugdíjasszövetkezetek létrehozásáról szóló törvényjavaslatot, melynek célja az egyre nagyobb problémává váló munkaerőhiány kezelése, valamint az idősek elszigetelődésének megakadályozása, aktivitásuk ösztönzése.

A nyugdíjba vonulás előtt álló és a nyugdíjas korosztály körében valóban alacsony az aktivitási ráta. Míg az 50-54 éveseknek 86 százaléka aktív, addig az 55-59 éveseknek már csak 73 százaléka dolgozik vagy keres munkát. A közvetlenül a nyugdíjazás előtt álló 60-64 éves népességnek pedig mindössze 34 százaléka volt aktív a munkaerőpiacon tavaly, miközben az effektív nyugdíjkorhatár már 63 év (és 2022-ig 65 évre emelkedik). A nyugdíjas korú 65-69 éveseknek csupán 5 százalékuk, míg a 70-74 éveseknek csak 3 százalékuk aktív.

Akkor a kormánypárti politikusok amellett érveltek, hogy 800-820 ezer nyugdíjas valamilyen formában újra munkába akar állni.

A nyugdíjas szövetkezet tagjainak legalább 90 százaléka olyan személy kell, hogy legyen, aki öregségi nyugdíjban részesül. A tagoknak vagyoni hozzájárulást kell vállalni a szövetkezetben, amely teljesítésének módját, idejét és mértékét az adott szövetkezet alapszabálya határozza meg. Eredményes gazdálkodás esetén a nyugdíjas szövetkezet egy közösségi alapot hoz létre, amelyet "a szövetkezet tagjának vagy vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának a szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális jellegű szükségleteinek a kielégítésére kell felhasználni." Az állam a nyugdíjas szövetkezet tevékenységéhez szükséges és arányos mértékben támogatást nyújthat.

A diák- és iskolaszövetkezetek mintájára bevezetendő struktúrában arra is mód nyílik, hogy részmunkaidőben dolgozzanak az idősek, akik akár heti egy-két nap munkát is vállalhatnak.

Terjednek a szövetkezetek


Szeptember elejéig több országos lefedettségű nyugdíjas szövetkezet alakult az országban az elsőként létrejövő a Szomszédok Nonprofit Kft. júniusi megalakulását követően - mondta az InfoRádiónak a napokban a nyugdíjas-szövetkezetek létrehozását segítő Diákész elnöke. Fiák István hozzátette: múlt héten a Takarékszövetkezetekre, ezen a héten pedig a Coop-hálózatra épülve jön létre egy újabb országos nyugdíjas-szövetkezet.

Fiák István azt is elmondta: tapasztalataik szerint nemcsak a kereskedelemben, hanem a szolgáltatásban és az oktatásban is szükség van rugalmas formában foglalkoztatott nyugdíjas munkavállalókra.

Most például egyeztetések zajlanak a Klebelsberg Központtal és a felsőoktatásból sok kancellár és rektor is megkeresett minket, hogyan lehetne visszafoglalkoztatni azokat a nyugdíjba ment kollégáikat, akik kiesnek a jelenlegi oktatási rendszerből, de szükség lenne a munkájukra. Nem állandó jelleggel, hanem rugalmasan - mondta.

A Diákész elnöke szerint idén ősszel már akár tízezer nyugdíjas is dolgozhat a szövetkezetekben, egy év múlva pedig akár a 400 ezres is elérheti a tagság száma.

Címlapkép forrása: Orbán Viktor Facebook

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium