Tizenharmadik havi nyugdíjat kapnak a nyugdíjasok

2017. február 14. 08:26    
nyomtatás
 
Az elmúlt hat év alatt több mint 20 százalékkal emelkedtek idehaza a nyugdíjak. A növekedés bőven meghaladta a fogyasztói árak drágulását - fejtette ki a Magyar Időknek Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Ezzel megerősítette a Portfolio korábbi számításait.


Az államtitkár a lapnak a 2011 és 2016 közötti időszak nyugdíjemeléseiről nyilatkozott. Elmondása szerint kedvezően változott a nyugdíjasok anyagi helyzete annak köszönhetően, hogy a nyugdíjak rendszeres, évenkénti emelése meghaladta az árak emelkedését, vagyis az infláció ütemét.

Úgy fogalmazott, hogy hat év alatt a nyugdíjak 20%-kal emelkedtek, miközben a nyugdíjas infláció 12%-ot tett ki, így a nyugdíjak vásárlóértéke emelkedett. Ennek köszönhetően a nyugdíjasok egyhavi nyugdíjjal több pénzből gazdálkodhatnak.


Kiemelte: mindez azt jelenti, hogy a mostani kormány 6 év alatt visszaadta az elvett 13. havi nyugdíjat.

A gyakorlatban ez azt is jelenti, hogy az állam most is fizeti a 13. havi nyugdíjat, de nem külön jogcímen, hanem a megemelt nyugdíjakban. Vagyis a nyugdíjasok lényegében megkapják a 13. havi juttatást, folyamatosan, nyugdíjtöbblet formájában.


Az adatok pontosan megmutatják, hogy az utóbbi időszakban több is történt a jogszabályi kötelezettség betartásánál, hiszen érezhetően emelkedett a nyugdíjak vásárlóértéke - ismerte el a kereszténydemokrata politikus, hogy az állam túlvállalta magát.

Semmi meglepetés


Elsőként a Portfolio számolt utána, hogy az elmúlt években mennyivel jártak jobban a nyugdíjasok annál, mint ami a törvényből fakadt. Már akkor rámutattunk arra, hogy a kormány hat év alatt (akkor még a 2016-os várható számokkal kalkuláltunk) visszahozta a 13. havi nyugdíjat és még annál is többet.

Érdemes kiemelni a 2016-os tényadatok alapján, hogy tavaly mennyivel jártak jobban a nyugdíjasok. Az éves átlagos áremelkedés 0,4% volt tavaly, és közben a kormány az év elején 1,6%-kal növelte a nyugdíjakat. Vagyis reálértéken tavaly is jól jártak a nyugdíjasok.

Akkor rámutattunk arra is, hogy az infláció feletti növelés gyakorlata már most is rombolja a rendszer egyensúlyát. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ha a kormány fel is hagy az elmúlt évek gyakorlatával, vagyis az infláció feletti nyugdíjemeléssel, akkor is bent maradna a rendszerben az elmúlt évek gáláns emelésének hatása a következő 20-25 évben.

2017


A kormány eredetileg 0,9%-os inflációval tervezte meg a 2017-es költségvetést és ekkora nyugdíjemeléssel számolt. Majd tavaly decemberben ezt az előrejelzését 1,6%-ra módosította, és az év elejétől már ezzel a mértékkel emelték a nyugdíjakat.

Akkor azt is megírtuk, hogy 2017-ben egyszeri nyugdíjprémiumot is kaphatnak a nyugdíjasok, nem a tavalyi Erzsébet-utalványhoz hasonló akció keretében, hanem a törvényi előírások miatt. Egy bizonyos GDP-növekedés felett ugyanis prémiumot kell fizetnie az államnak a nyugdíjasok felé.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

II. HUNGAROMED kiállítás és konferencia (x)

Három napos egészségipari konferencia és kiállítás a HUNGEXPO-n. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium