Előfizetői tartalom

Október 31-ig halasztják el a Brexitet

MTI
|
Portfolio
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót tartottak szerda este Brüsszelben a Brexit miatt és ezen kellett eldöntenie egyhangúan a 27 állam- és kormányfőnek, hogy megadják-e a második halasztást a Brexitben és ha igen, milyen feltételek mentén. Előbb Theresa May brit kormányfő adta elő érveit az általa június 30-ig kért halasztásra, aztán nélküle vitatták meg a tagállami vezetők, hogy mi legyen. A franciák végig keményvonalas álláspontot képviseltek a halasztásban (hiteles, erős érveket követeltek a hosszabb halasztásért cserébe), míg a németek inkább rugalmasságot hangsúlyoztak. A szerda esti csúcs az EU27 eddigi meglepően egységes álláspontjának a fontos tesztjének számított és végül sikerült az egyhangú döntés: október 31. az új dátum. Ha nem adtak volna halasztást, akkor április 12-én éjfélkor megállapodás nélkül zuhant volna ki az Egyesült Királyság, ha addig nem fogadják el utolsó pillanatban a kilépési szöveget.

2019. április 11. 07:35 Megosztás A Brexit-maratonból most lett végképp Brexit-rétestészta Rugalmas, azonban legfeljebb október 31-ig tartó halasztásról született megállapodás az európai uniós vezetők szerdán kezdődött, éjszakába nyúló rendkívüli...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés