Előfizetői tartalom

Olyan adat jön néhány órán belül, ami miatt újra megüthetik a forintot

Portfolio
Öt hónapja tartó emelkedő trendet követően a júliusi 3,4%-ról 3,3%-ra lassulhatott augusztusban az éves infláció Magyarországon - vélik a Portfolio által megkérdezett elemzők. A holnapi azért különösen fontos adat, mert a Magyar Nemzeti Bank is arra számít, hogy júliusban tetőzhetett a pénzromlás üteme, innentől kezdve pedig enyhülhet az árnyomás a gazdaságban. Ha igaza lesz a jegybanknak (és az elemzőknek), akkor erősödhet az MNB hitelessége a piaci szereplők szemében, miszerint neki van igaza az infláció jövőbeli pályájával kapcsolatban, így szó sincs arról, hogy inflációs mandátumát figyelmen kívül hagyva indokolatlanul laza monetáris politikát tart fenn. Ellenkező esetben viszont - amennyiben nem áll meg az infláció emelkedése - újra megüthetik a forintot a befektetők, ezzel nyomást helyezve az MNB-re.

A forint jelentős májusi és júniusi gyengülése óta fokozott várakozás előzi meg a magyar inflációs adatokat. A megváltozott nemzetközi környezetben - feltörekvő piaci tőkekivonás, kockázatiprémium-sokk - a piaci szereplők figyelme a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájára irányult, illetve arra, hogy a beérkező inflációs adatok mennyiben igazolják az MNB döntéshozóinak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés