Olyan hiányszám érkezett, amilyet legutóbb 2006-ban láttunk

2017. december 7. 11:15  english version   
nyomtatás
 
A novemberi 220 milliárd forintos költségvetési hiánnyal az első 11 hónapban már 1639 milliárdra hízott a deficit, ami az éves pénzforgalmi hiányterv 140%-a. Ilyen magas kumulált deficitre 2006-ban volt példa utoljára.


A szokásosnál is nagyobb lett a novemberi hiány a költségvetésben, hasonló tizenegyedik havi mínuszra 2003-ban és 2008-ban volt példa.

Olyan hiányszám érkezett, amilyet legutóbb 2006-ban láttunk


Mivel előzetes adatokról van szó, a Nemzetgazdasági Minisztérium rövid tájékoztatójára lehet támaszkodni egyelőre. A részletes adatokat két hét múlva ismerjük meg.

A minisztérium tájékoztatója szerint továbbra is az uniós források megelőlegezése okozza a jelentős deficitet, de most a nyugdíjasoknak kiutalt nyugdíjprémium és infláció-kiegészítés is megdobta a kiadásokat.

A költségvetés változatlanul megelőlegezi az uniós támogatásokat a projektek mielőbbi sikeres megvalósulása érdekében. Ezek így már megközelítették az 1925,2 milliárd forintot, ami több mint 500 milliárddal haladja meg a tavalyi év novemberéig kifizetett összegeket. Ezzel szemben az Európai Unió eddig 381,7 milliárd forintot utalt át a hazai költségvetésnek.
- áll az NGM közleményében.

Emellett az is kiderül: novemberben 2,75 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő kapott a havi ellátásával együtt inflációkövető kiegészítő emelést és a kormány sikeres gazdaságpolitikájának köszönhetően idén először prémiumot.

A maximálisan 12 ezer forintos prémium egyszeri juttatás volt, míg a 0,8%-os kiegészítés az ellátás összegébe beépülve a jövő év januárjától esedékes 3%-os emelés alapjául szolgál majd - részletezi a minisztérium.

Tizenegy hónap


A november végéig felhalmozott 1639 milliárd forintos hiány kimagasló a korábbi évekkel összevetve, ehhez hasonló kumulált deficit 2006-ban volt gyűjtésünk szerint.

Olyan hiányszám érkezett, amilyet legutóbb 2006-ban láttunk


A 140%-os teljesítettség is jelentős, 2010-ben volt ennél magasabb.

Az eredményszemléletű költségvetési hiánycél azonban nincs veszélyben, hiszen az uniós projektek előfinanszírozása nem érinti ezt az egyenleget. Ezért is határozott az NGM, amikor a közleményében azt írja, hogy "kiszámítható költségvetési folyamatok, stabil államháztartás" és, hogy "az elmúlt időszak folyamatainak tükrében az uniós módszertan szerinti 2,4%-os hiánycél biztonsággal teljesíthető".

Olyan hiányszám érkezett, amilyet legutóbb 2006-ban láttunk

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium