Orbán: támogatjuk Trump követelését a katonai kiadások emelésére

MTI
2018. július 12. 11:46  english version   
nyomtatás
 
Magyarország támogatja az amerikai elnöknek azt az igényét, hogy a mostaninál ésszerűbb, tehát magasabb összeggel támogassák a hadseregeket és a biztonságot az európai országok - többek között ezt jelentette ki a NATO-csúcstalálkozó mai második napján Orbán Viktor kormányfő az M1 aktuális csatornának. Szerinte az egy évvel ezelőttihez képest már nagyobb az egység a NATO-tagállamok között, kezdenek összecsiszolódni az országok.


Az MTI-n megjelent tudósítás néhány főbb pontja:


 • Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, ezért különösen figyelnie kell arra, hogy "amit már végre megteremtettünk magunknak, azt ne veszítsük el".
 • Kitért arra a Donald Trump amerikai elnök által csak tegnap bedobott tervre, hogy ne is a korábban eldöntött 2%-ra, hanem a GDP 4%-ára emeljék fel a NATO-tagállamok az éves katonai kiadásaik arányát, de Orbán szerint még a 2%-ra emeléssel sem minden európai állam ért egyet. "Mit csinál ilyenkor egy amerikai? Azt mondja, hogy jó, akkor ne 2 százalékot költsetek, hanem 4-et. Tehát most abban a szakaszban vagyunk, amikor (...) még a nemzeti össztermék 2 százalékát sem fordítja mindenki biztonságra, de az amerikai már 4-ről beszél" - fejtette ki.
 • Érdemes megjegyezni, hogy a magyar ráta mindössze 0,7%-os volt 2016-ra, ezzel 24. volt a 28 tagállam listáján, abszolút értékben 807 millió eurós kiadásunkkal a 17. helyet foglaltuk el a listán (ld. alább). Ezt szeretné a kormány 2026-ra 2%-ra emelni az átfogó haderőfejlesztési terv keretében, amelynek egyik állomásaként a minap jelentette be egy 100 milliárd forintos honvédségi helikopter-beszerzés tervét a franciáktól.
 • Érzékelése szerint míg a tavalyi NATO-csúcs - amelyen először vett részt Donald Trump amerikai elnök - hangulata "érdes", "pokrócszerű" volt, addig a mostani tanácskozáson "a NATO állam- és kormányfőinek társasága, a vezetők klubja az összecsiszolódás jeleit mutatja". Megállapítása szerint a mostani konfliktusok kisebbek voltak, a különbségek csökkentek, az egyetértés nőtt. A tegnapi amerikai-német csörte inkább csak a szavak szintjén mutat efelé.
 • Meglátása szerint maradtak fenn ugyanakkor véleménykülönbségek, ezek között kiemelve, hogy az Egyesült Államok "jól átgondolt érvekkel és erőteljesen érvel" amellett, hogy minden tag emelje fel a katonai kiadásait, költsön többet fegyverekre, hadseregre, biztonságra.
 • A NATO-t érő potenciális fenyegetésekkel kapcsolatban a kormányfő azt mondta: a keleti és a déli veszély természetrajza jelentősen különbözik, "a keletit azt úgy hívjuk, hogy Oroszország, a délit pedig úgy, hogy terrorizmus".
 • Utóbbi kapcsán kiemelte, hogy Törökország kulcsország, stabil Törökország nélkül ugyanis nem lehet megvédeni délről a terrorizmussal és a migránsokkal szemben a kontinenst. Ezért Magyarország üdvözli, hogy Ankarának sikerült egy olyan alkotmányos reformot végrehajtania, amely minden korábbinál stabilabbá teheti Törökországot - közölte.
 • Grúzia és Ukrajna részvételéről a NATO-csúcson Orbán Viktor azt mondta: Grúzia NATO-hoz közeledésével nincs gondja Magyarországnak, mélyen egyetért vele, ahogyan például a macedónokkal történő tárgyalások megkezdésének is mindig híve volt.
 • Az ukránokkal ugyanakkor fennáll egy vita a kisebbségvédelem terén és előrebocsátotta, hogy "Itt most a NATO integritásának és a magyar kisebbségek érdekének védelme összekapcsolódik, és ezért nekem meg is kell szólalnom, és erősen kell majd beszélnem a mai nap során".
 • A közös európai hadseregre vonatkozó törekvésekről Orbán Viktor azt közölte: Magyarország híve egy ilyen hadsereg mihamarabbi felállításának, mivel egy igazi független Európának az az érdeke, hogy legyen saját hadereje. Ezért is fontos, hogy minden európai állam, a németek is igyekezzenek minél nagyobb összeget költeni egy közös hadsereg felállítására - tette hozzá.
 • Azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen haderő összeütközést jelenthet-e a NATO-val, úgy fogalmazott: ez szándék és intelligencia kérdése. Ha az észak-amerikaiak ezt nem tekintik velük szembeni lépésnek, akkor működtethető egy két pilléren nyugvó biztonsági rendszer.


A 2016-os katonai kiadások az Eurostat adatai szerint:

Orbán: támogatjuk Trump követelését a katonai kiadások emelésére


Címlapkép forrása: AFP Fotó Denis Charlet

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium