Előfizetői tartalom

Óriási fordulat történt a világon, aminek nagyon örülhetnek Matolcsyék

A hazai infláció gyorsulása miatt tavaly egyértelművé vált, hogy a Magyar Nemzeti Bank döntéshozói kénytelen lesznek hamarosan feladni alacsony kamatok iránti elkötelezettségüket. Az elmúlt hetekben azonban olyan dolgok történtek a világon, amelyek megváltoztathatják ezt a helyzetet. Kína és az Egyesült Államok kereskedelmi háborúja következtében felerősödtek a világgazdasági (és az amerikai) növekedés lassulásával kapcsolatos félelmek, az eurózóna gazdasága a nagyon erős 2017-es év után gyengén muzsikált 2018-ban, ezért mind az Egyesült Államokkal, mind az euróövezettel kapcsolatban mérséklődtek a befektetői kamatemelési várakozások. Sőt, a kínai jegybank már a monetáris lazítás útjára lépett, hogy így ellensúlyozza a kereskedelmi háború negatív hatásait. Mindezek miatt megnőtt az esélye annak, hogy az MNB még tovább húzhatja kamatemelés nélkül, már ha ezt a hazai inflációs folyamatok engedik majd. A következő hetek kritikus fontosságúak lesznek abból a szempontból, hogy meddig maradhatnak még rekord alacsony szinten a hazai kamatok.

Megijedtek a befektetők, aztán az amerikai jegybank isTavaly november elején még a befektetők szinte biztosra vették, hogy az amerikai központi bank 2019-ben folytatni fogja kamatemelési ciklusát, néhány hét leforgása alatt viszont óriási hangulatváltozás következett be. A piaci szereplők mostanra gyakorlatilag teljesen kiárazták, hogy a Federal Reserve még kamatot fog emelni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés