Robog a japán gazdaság

MTI
2018. augusztus 10. 08:40    
nyomtatás
 
A vártnál nagyobb mértékben bővült a japán gazdaság a második negyedévben a lakossági fogyasztás és a vállalati kiadások erős növekedésének köszönhetően, de a globális kereskedelmi feszültségek beárnyékolják a kilátásokat, mivel jelentős kockázatot jelentenek az exportra és a beruházásokra.


A japán kormány pénteken közzétett előzetes adatai szerint a második negyedévben 0,5 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye az előző három hónaphoz képest, míg éves összevetésben 1,9 százalékkal bővült a bruttó hazai termék (GDP).

Az adatok jóval kedvezőbbek a várakozásoknál, elemzők negyedéves összevetésben 0,3 százalékos, éves szinten pedig 1,4 százalékos növekedést vártak az első negyedévi visszaesés után. Január-márciusban negyedéves szinten 0,2 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 0,9 százalékkal csökkent a japán gazdaság teljesítménye.

A második negyedévben alapvetően a hazai kereslet hajtotta a növekedést. A GDP mintegy 60 százalékáért felelős lakossági fogyasztás 0,7 százalékkal bővült, jóval meghaladta az elemzők által várt 0,2 százalékos emelkedést, illetve az előző negyedévben mért 0,2 százalékos visszaesést. Bár a japán jegybank számára kedvező fejlemény, hogy a fogyasztás élénkült, a növekedési ütem valószínűleg nem elégséges annak a monetáris politikai irányvonalnak a megváltoztatásához, hogy a kamatlábaknak nagyon hosszú ideig alacsonynak kell maradni a deflációs gondolkozás megtöréséhez.

A tőkeberuházások 1,3 százalékkal nőttek április-júniusban, 2016 utolsó negyedéve óta a legerősebb ütemben, meghaladva a 0,6 százalékos elemzői várakozásokat. A külkereskedelem viszont a várakozásokkal ellentétben lefelé húzta a növekedési ütemet, 0,1 százalékpontot vitt el a várt 0,1 százalékpontos hozzájárulás helyett.

Elemzők arra számítanak, hogy a világ harmadik legnagyobb gazdasága a fellendülés útján halad tovább a következő negyedévekben. Többen azonban attól tartanak, hogy a globális kereskedelmi viták kárt okoznak a japán feldolgozóiparnak és exportnak, amelyek a gazdasági növekedés ugyancsak fontos pilléreit képezik.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium